Karin Lindahl Pappa

Sprid kärleken
Karin Lindahl Pappa
Karin Lindahl Pappa

Karin Lindahl Pappa – Karin Lindahl, vd för Indika, vill veta när det blivit tabu för en kvinna att inneha både vd-posten och mammans. När Karin Lindahl bestämde sig för att bli Indiskas vd och ensam ägare gjorde hon det under pressen att vända företagets dåliga ekonomiska resultat eller stå i konkurs. Många blev dock arga över hennes val att bilda familj samtidigt och Karin fick kritik från familj och vänner under hela graviditeten.

När utesluter båda rollerna varandra? Det var bara otroligt nedlåtande och omodernt. Karin Lindahl, nu 37 år gammal, arbetade som konsult på McKinsey i sex år, under vilken tid hon övervakade vändningen av olika företag som hade hamnat i svåra tider och ledde dem till lönsamhet igen. Konsultspelningarna var tillfredsställande, men för korta; hon föredrog att dyka med huvudet först in i ett enda projekt åt gången.

Karin hörde av sig till Indiska för att hon hade läst att de genomgick en management shakeup. En process i flera steg var involverad i Karins uppgång till VD och ägare av Indiska. Till en början jobbade hon med förändringsprojekt mot den gamla ledningsgruppen och sedan fungerade hon som försäljningschef en kort tid.

Hon bjöds in att bli VD sommaren 2017 och tackade ja utan att tveka; några månader senare stod det klart att det skulle bli ett ägarbyte och hon och hennes familj gläds åt att få ta del av det. Så här i efterhand var det ett stort val. När jag gick därifrån hade jag bara varit där i nio månader, men det är gott om tid att lära mig mycket. Karin behövde förmågan att bygga om och börja om som ett av villkoren för att godkänna äganderätten.

För att få något gjort var man tvungen att tro att man började med ett tomt papper. Du känner dig inte i behov av en rekonstruktion av ren tur; snarare, du har gjort misstag ganska länge, och att åtgärda skadan på ditt rykte, till exempel, kan ta år. En rekonstruktion ger dig lite tid att hämta andan innan du skyndar dig att göra nödvändiga reparationer.

Som ny vd och ägare fick Karin Lindahl göra många tuffa val. För att hejda strömmen av minskande försäljning stängde hon ner 42 butiker, vilket resulterade i uppsägningar av ett stort antal människor. Det här är så tråkigt, och det får dig att känna för att sluta. Många anställda hade tillbringat hela sin karriär på Indiska och vi kunde inte flytta dem till en annan avdelning. Det är aldrig roligt.

Karin tycker att det borde finnas mellan 40 och 60 egentliga Indiska-butiker istället för nuvarande 50. Istället lägger man mer resurser på e-handel, bland annat ett fruktbart samarbete med Zalando som har hjälpt till att vända statistiken lagom till epidemin. Det har dock lagts ner mycket arbete.

Indikas långa historia är både en tillgång och en börda, eftersom den lägger större vikt vid våra handlingar och passivitet. Vi har ansträngt oss för att hitta en balans mellan att vara trogen originalet och att uppdatera utseendet så att det blir mer tilltalande för en skandinavisk publik. Karin Lindahl var gravid mitt i försöket att rädda Indiska och hennes son William föddes ett år efter att fastigheten bytte ägare.

Karin Lindahl Pappa

Hon hade små problem med att anpassa sig till nästa fas av sitt liv, men hon hade sett andra reagera negativt på tillkännagivandet och uttrycka oro över hur hon kunde jonglera med sitt ansvar som VD och nybliven mamma. Jag bombarderades med förfrågningar. Jag blev gravid vid 34 års ålder, vilket anses vara “normalt”, men fick rådet att mitt tillstånd “var det sjukaste”.

Jag antog att mina krav skulle förändras drastiskt efter att ha avlagt dessa professionella eder. Både vänner och främlingar var nyfikna på mina tankar. När blev det tabu att vara både mamma och högsta chef? Det var bara otroligt nedlåtande och omodernt. Karin Lindahl övertalade nejsägarna och efter fyra månaders mammaledighet började hon jonglera med arbete och familjeansvar tillsammans med sin man och sina barn.

Jag var helt omedveten om hans ankomst. Han är nu inskriven på en förskola och vi har hjälp vissa vardagseftermiddagar. Min man och jag delar ofta på ansvaret för hushållets ekonomi. Han har gjort det bra när jag gör saker på mitt sätt, så jag har upptäckt att det är ett bra alternativ att ta med honom till möten och fortsätta att amma honom. Hur är det med framtiden då?

Även om 2018 var ett särskilt utmanande pandemiår, finns hoppet för framtiden kvar. Det har varit svårt, och det är det fortfarande. Vi hade varit verksamma i två år när det slog till, och vi märkte ett mönster av förbättringar efter tre till fyra månader i följd av tillväxt. Vi kämpade så hårt, och det kändes orättvist. När du har kämpat så hårt och ingenting verkar gå din väg, kan du lika gärna ge upp och för första gången i ditti ditt liv kan du uppleva bitterhet.

Karin, precis som vi andra, håller nu andan medan de väntar på att pandemin ska avslutas. Hon är också kritisk till regeringens behandling av sviktande företag sedan år 2020. Jag tycker inte att det är felaktigt att du har hållit saker och ting öppet; siffrorna kan se väldigt olika ut med ett annat förhållningssätt till äldreomsorg. Det är synd att de inte verkar kunna kommunicera med företagsägare på ett sätt som till och med är vagt hjälpsamt, och det är oacceptabelt att stödpengarna tar så lång tid att komma fram.

Det är en tragisk ironi att du inte har något tröstande att säga till dem i nöd. Allt jag äger är från Indien och jag bär det nästan uteslutande. För drygt två år sedan började jag jobba på Indiska utan någon av dessa, men jag kan intyga att det är en fantastisk lärorik att se och röra vid våra kläder i aktion. Vi hade den gröna versionen av klänningen jag har på mig idag i höstas, men försäljningen har gått långsammare på den blå.

Karin Lindahl Pappa
Karin Lindahl Pappa

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!