Laleh Familj

Sprid kärleken
Laleh Familj
Laleh Familj

Laleh Familj – För ytterligare information, se Laleh (namn). Han är professionellt känd som Laleh och föddes den 10 juni 1982 i Bandar-e Anzali, Iran, och är en svensk-iransk musiker, sångare, låtskrivare, producent och ishockeyspelare.

Hans närvaro i Sverige sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Ett antal priser och utmärkelser tilldelades henne efter släppet av hennes debutalbum 2005, som släpptes på tre olika skivbolag. 2011 medverkade hon i en efterföljande säsong av tv-programmet “Så mycket bättre”, och året därpå släpptes hennes landmärkealbum “Sjung”.

Lalehs musik sträcker sig från avantgarde till pop, och hon har jämförts med Cat Stevens, Cornelis Vreeswijk, The Police, Kate Bush och Salif Keita som inspirationskällor. Lalehs namn översätts till “tulpan” i Persien. Under sommaren 1982 lämnade Laleh Pourkarims familj Iran, när hon bara var två år gammal.

Det bleknande hoppet låg i det faktum att fader Houshang Pourkarim (1935–1994) var en välkänd socialt engagerad författare, konstnär och kulturkommentator. Som socialaktivist och projektledare i Göteborg arbetade Hennes Mor Atefe Wasei (1957–2013) tillsammans med sin bror Man Underjordiska Tidingaroch.

Efter att ha stannat till i Azerbajdzjan, Minsk, Berlin och Tidaholm kom de äntligen till Göteborg vid Hammarkullen, där hon fortsatte med att studera musik på Hvitfeldtska gymnasiet.Pourkarims familj anlände till vitrysk Minsk samma dag som Laleh reste i ett helt år. Å ena sidan, under Lalehs tid i Sovjetunionen, arbetade de äldre arbetarna i fabriken medan de yngre lärde sig att sjunga och delta i både traditionella och okonventionella skolaktiviteter.

Lalehs familj flyttade bort när han var nio år gammal, och han återvände till Berlin för några dagar.1991 anlände de till Sverige via Tidaholm och landade i Hammarkullen, en förort till Göteborg.Hennes drack mycket i Aspen[förtydliga] i augusti 1994, när han gick för att hjälpa två kvinnor i en kanot som hade slut på bensin och han trodde hade kraschat i vattnet.

Enligt hans inskription begravdes totalt arton personer där.Laleh Pourkarims intresse för musik fortsatte i Sverige, där hon tog med sig en mängd musiker och instrument till studion för att sätta dem på prov.

Jag var den enda i min klass som lade märke till henne på scenen under ett musikuppträdande för första gången. Detta fick ett slut när hon gick bort från tävlingen, började skriva sina egna texter och snart bildade olika band.

Laleh Familj

Pourkarim uppträdde i en mängd olika band i Göteborg under höjden av stadens högstadiet. Under omständigheterna i Hammarkullen var hon bland annat engagerad i de utökade Hammarkullekarnavalens arrangemang. På gymnasiet gick hon på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg där hon var musikinriktning.

2001 flög Den 1800-tals Pourkarim från Göteborg till Stockholm. När hon hade spelat live i några år tog Warner Music Sweden kontakt med henne. Laleh ville producera sina egna varor, vilket hon kunde till slutet. En instruktör i Hässelby Strand gav henne möjlighet att skapa sin egen studio och lära sig att producera från grunden.

Inspiration till “Bostadsansökan” hämtades under de första dagarna i Stockholm.Som 18-årig skdespelare i Josef Fares film Jalla! Jalla!, Laleh Pourkarim porträtterade Yasmine, den unga invaderande filmstjärnan. Trots detta har detta varit Lalehs sista skdespelarinsats sedan (2017).

Laleh var hennes artistnamn 2005, när hon startade sin musikkarriär. Invisible (My Song) släpptes av Warner Music Sweden den 5 februari 2005. En av årets mest populära låtar, “Live Tomorrow” debuterade som nummer 1 på Tracks-listan i flera veckor och satte ett nytt försäljningsrekord. .

Lalehs debut ägde rum i mars samma år. Den innehåller totalt sju svenska, en engelska och två persiska linjer. Flera av Sveriges band var mer rock än pop, och Pourkarim insåg direkt att han hade hämtat mycket inspiration från Cornelis Vreeswijks verk.

Från och med år 2005 nominerades Laleh till en Grammis i sju kategorier (ett rekord för en soloartist) och vann tre priser: den bästa nykomlingen i Sverige, den bästa nykomlingen i Sverige och den bästa nykomlingen i Sverige. Även i två kategorier vann hon P3 Guld i Sveriges Radio P3. P3-lyssnarna belönade henne till årets kvinnliga artist och årets nykomling.

Laleh och poeten Kalle Haglund samarbetade för att producera Vem har lurat barnen, en sammanslagning av musik och poesi, som hon framförde på följande riksteaterföreställning.

2005, efter att Haglund och Laleh båda kommit överens om att uppträda på Södra Teatern (som en del av Riksteatern Jams avslutningskonsert), gick både Haglund och Laleh motvilligt med på att uppträda tillsammans – för skallens skull. Det var som en engångsföreteelse på grund av uppträdandet.

Laleh Familj
Laleh Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!