Lukas Pontén Död

Sprid kärleken
Lukas Pontén Död
Lukas Pontén Död

Lukas Pontén Död – Tomas Pontén, som hette Carl Axel Thomas Pontén, var en svensk skådespelare och regissör. Han föddes den 29 januari 1946 i Skövde och avled den 15 september 2015 i Sofia kyrka i Stockholm. Tomas Pontén var den yngsta av sina föräldrar, överste Birger Pontén och Ellen Nordlöf, samt yngre syskon till professorn Jan Pontén och modedesignern Gunilla Pontén.

Han var också en släkting till skådespelaren Gunvor Pontén och en brorson till agronomen Sigurd Pontén och ingenjören Ruben Pontén. De är familjen Ponténs, en svensk familj. Medan hans far tjänstgjorde som officer i Skövde tillbringade han en stor del av sin barndom på ön Lidingö i Stockholms län. Efter att ha slutat på Statens scenskola 1972 blev han medlem i Dramatens fasta ensemble.

Från 1984 spelade han i Ingmar Bergmans internationella turné med kung Lear som Edmund. 1985 spelade han titelrollen i Molières Don Juan och Antonius i Shakespeares Julius Caesar. Han spelade också mer betydande roller i shower inklusive David Hares Secret Ecstasy (1990) och Margareta Garpes Alla dagar, alla nätter (1992). Han framförde markisen i Dangerous Liaisons, en pjäs av Christopher Hampton, 255 gånger på den nationella scenen (1988).

Dramaten-produktionerna av Euripides’ Medea (1986) och David Rabes Hurley Burley (1987) regisserades också av honom. Medan han arbetade för Sveriges Television blev han känd för sina framträdanden som rorsman Kent i rliga bl ögon (1977), Stellan Selamb i Selambs (1979), Jacques i Som ni behagar (1982), Jerry i Tv p gungbr det (1982), och kocken i Det var d (1982). (1989).

Dessutom gjorde han framträdanden i filmer som The White Wall (1975) av Stig Björkman och The Rabbit Man (1976) av Stig Larsson (1990). År 2021 kommer Tomas Pontén att ha ett monument placerat på Katarinakyrkogården i Stockholm. Ponténs död inträffade på grund av frontallobsdemens. Han bisattes i Stockholm, på Katarinakyrkogården. Sekretess Efter att ha bott tillsammans med skådespelerskan Lena Nyman delade Pontén lägenhet med Suzanne Reuter från 1983 till 2000.

Tillsammans med sin fru Reuter fick han tre söner. Det här var sista gången Tomas Pontén någonsin gjorde något Vänskap: “Han var en fantastisk kompis, men det var ett fruktansvärt liv på slutet,” Demens var ett stort problem för Tomas Pontén. När han förlorade förmågan att läsa manus kunde han inte längre acceptera skådespelarmöjligheter. Gunilla Pontén, hans syster, tillägger:

“Jag har saknat honom i många år nu verkar det som, eftersom han inte har kunnat kommunicera.” Tomas Pontén har gått tragiskt bort, och hans nära och kära sörjer. De planerar att hålla en minnesstund för att fira hans liv som den begåvade skådespelare och lojala vän han var. I tisdags fyllde Tomas Pontén 69 år och gick bort i sömnen. Dramaten-stjärnans hälsa försämrades dock snabbt under hans senare år.

Lukas Pontén Död

Det fanns demens i hans frontallober. Till skillnad från de med andra former av demens var han medveten om sin omgivning och kunde höra och förstå samtal, men han kunde inte svara. Han var medveten om sin omgivning men kunde inte svara på dem genom att röra sig. Bara rökande satt han där. Gunilla Pontén, en 86-årig modedesigner och syster till den avlidne skådespelaren, beklagar att den fick en så vital, robust och stark skådespelare.

Vi hade många gäster. Enligt henne besökte många av Tomas Ponténs skådespelarkompisar honom regelbundet på äldreboendet. För ungefär en och en halv månad sedan gick hon för att träffa sitt syskon. Vilket tragiskt tillstånd han var i. En kappa i kamelhår hängde med en filt draperad över den. Den var så skulpturell att han inte bara kunde ta på den och gå runt.

Men eftersom han var så rolig måste han kommas ihåg. Jag saknar honom verkligen, verkligen. Det känns som länge sedan han inte har kunnat kommunicera och jag saknar honom fruktansvärt. 2008 var Tomas Ponténs sista betydande roll som titelkaraktär i “Onkel Vanja” på Dramaten. Även om han var mycket efterfrågad på en mängd olika jobb, kunde han inte acceptera något av dem.

Han hade tappat förmågan att läsa manus. När han insåg att han inte skulle få fler brev blev han förkrossad. Som ett resultat tappade han sin förmåga att kommunicera. Ibland önskade han utan tvekan att han var död, säger Gunilla Pontén. Det här har varit en extremt prövande tid. Per Mattsson, 67, skådespelare och nära kompis, har inte träffat sin kompis på några månader.

Tomas Pontén hade vid det laget bott på äldreboendet i fem år. Han förstod inte längre språket. Det hela var väldigt svårt. Fram till nyligen hade han kämpat. Medan han var en bra kompis, slutade hans liv på en tragisk ton. Det är tråkigt att tänka på hur mycket han njöt av att sova i. Det är väldigt tragiskt, säger han. Den 82-årige Per Myrberg sågs senast på scenen på Dramaten i “Onkel Vanja” med Tomas Pontén.

Ett par gånger besökte han sin bekant på äldreboendet. Eftersom jag bor i närheten besökte jag honom ett par gånger. Men tiden går fort och detvar förmodligen två eller tre år sedan vid det här laget. Jag minns att han hade börjat ha svårt att kommunicera. Så här ska jag ringa dig, sa han, men det gjorde han aldrig, och därför bestämde jag mig för att inte störa honom, tillägger han.

Tomas Ponténs död har inträffat, som var 69 år gammal. Daterad 16 september 2015 08:12 Tomas Ponténs död UnmutePauseFullskärm Tid som gått hittills: 0:05 Totalt: 0:41 På tisdagen avled Dramatenskådespelaren Tomas Pontén efter en utdragen sjukdom. Åldersmässigt var han 69. Vännerna Tomas Pontén och Johan Carlén visas här.

Bilden är tagen i Nacka för några år sedan. Vid Sven Lindbergs begravning fanns Claes Mnsson och Tomas Pontén. Bilden tagen av: CORNELIA NORDSTRM Christer Fant och Tomas Pontén i “The Blaster.” Tidigare var Suzanne Reuter och Tomas Pontén tillsammans från 1983 till 2000. Tillsammans har de fått tre söner. Tomas Pontén var Gunilla Ponténs (en prisad designer) storebror.

Lukas Pontén Död
Lukas Pontén Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!