Magdalena Andersson Ålder

Sprid kärleken
Magdalena Andersson Ålder
Magdalena Andersson Ålder

Magdalena Andersson Ålder – Magdalena Andersson, född Eva Magdalena Andersson den 23 januari 1967 i Uppsala, Sverige, är en svensk politiker och landets första kvinnliga statsminister, efter att ha ersatt Stefan Löfven som partiledare och statsminister i november 2021.

Hennes far är professor i statistik , och hennes mamma undervisar på gymnasiet i samhällskunskap. Hon var svensk nationell juniormästare i bröstsim vid två olika tillfällen när hon var tonåring. Hon placerade sig på 12:e plats i landets juniormästerskap för damer när hon var 14 år gammal. Som 16-åring, 1983, gick hon med i Svenska Socialdemokratiska partiets (Sveriges Socialdemokratiska Arbetarepartiet; SAP) ungdomsförbund. Efter att ha varit medlem i ytterligare fyra år valdes hon slutligen till avdelningsordförande i Uppsala.

Andersson tog en kandidatexamen från Uppsala universitet, där han också gick på Katedralskolan. i företagsekonomi och ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm, där hon var ordförande för Socialdemokratiska Studentföreningen, 1992.

Hon tog sedan examen från Institutet för avancerade studier i Wien (1994) och Harvard University (1995) innan beslutade sig för att lägga sina forskarutbildningar på is till förmån för att arbeta som politisk konsult för socialdemokratiska statsminister Göran Perssons kansli i Stockholm 1996.

Från 1998 till 2004 arbetade Andersson som planeringschef för Persson. Därefter innehade hon befattningar som Skatteverkets biträdande generaldirektör, Socialdemokraternas inrikespolitiska konsult åt dåvarande ledaren Mona Sahlin samt statssekreterare i Finansdepartementet (2004–2006). (2009–12). Andersson var partiets go-to guy i ekonomiska frågor från 2012 till 2014. Hon var statsminister Stefan Löfvens finansminister från 2014 till slutet av hans premiärskap, efter Socialdemokraternas seger i det årets riksdagsval (2014–21). ).

Magdalena Andersson Ålder: 55 år

När båda gick på Handelshögskolan i Stockholm träffade Andersson sin blivande man, Richard Friberg. Under året 1997 knöt de ihop säcken. Friberg delar Anderssons ekonomibakgrund. Han är för närvarande professor vid deras alma-institution. Det finns två barn i familjen: en son och en flicka. Andersson är en naturälskare som tillbringar tid utomhus med kajakpaddling och vandring. Det är också allmänt känt att hon gillar musiken från System of a Down.

Magdalena Andersson Ålder

Löfvens minoritetsregering var en koalition med Miljöpartiet och Vänsterpartiet (fd kommunistiska) och dess grepp om makten var osäkert. Trots det ökade BNP med mer än 2% årligen under Anderssons ledning och fortsatte att göra det under hela Löfvens statsministerperiod.

Dessutom sjönk arbetslösheten från 7,9 procent i april 2014 till 6,3 procent i april 2018 och inflationen var ganska låg. Samtidigt som stödet för högerpartierna i Sverige växte, särskilt när populariteten för de högerextrema invandrarfientliga sverigedemokraterna skjutit i höjden som svar på tillströmningen av migranter från Mellanöstern och Afrika, har regeringen upprepade gånger misslyckats med att få igenom dess budget i riksdagen (riksdagen) var en smärtsam påminnelse om svårigheten att hitta en balans mellan de två sidorna.

Valet 2018 resulterade i ett hängt riksdag och vaktmästarstyre i fyra månader efter att Löfven förlorade en förtroendeomröstning i september. Trots Löfvens ledning av ytterligare en minoritetskoalitionsregering med De gröna i januari 2019 avgick han som ledare för Socialdemokraterna och som statsminister i november 2021 på grund av hans oförmåga att tillmötesgå Liberalerna och Vänsterpartierna och hans pågående frustrerade ansträngningar att säkra parlamentets godkännande. för sin budget.

Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister och bröt en könsbarriär som redan hade eliminerats av alla Sveriges skandinaviska grannländer. Han gjorde det delvis i hopp om att låta sin efterträdare bygga politisk fart inför det kommande allmänna valet i september 2022. Sverige hade länge legat i framkant när det gäller representation av kvinnor i regeringar och förtroendevalda.

Efter bara sju timmar på ämbetet slutade hon plötsligt och deklarerade: “Jag vill inte leda en regering vars legitimitet skulle ifrågasättas”, eftersom riksdagen hade förkastat hennes föreslagna budget och istället stödde en av oppositionen framförd.

Men Andersson var tillbaka vid makten fem dagar senare, den här gången ledde han en minoritetsförvaltning bestående av enbart hans eget parti snarare än de gröna. Det fanns bara 101 ja-röster av 349 i riksdagen, men de 173 nej-rösterna (med 75 nedlagda röster) var två blyga för att stoppa Andersson från att bli statsminister.

Andersson, vars ledarstil har liknats vid Tysklands mångårige förbundskansler Angela Merkel, var känd för att vara rak och rättfram; Enligt den svenska grundlagen får en statsministerkandidat inte motarbetas av en majoritet av riksdagsledamöterna för att tillträda.

Andersson fick monikern “Bulldozer” på grund av sin dominerande personlighet, vilket fick en politisk kommentator, Anders Lindberg på Aftonbladet, att hävda att många av landets mest prestigefyllda statsvetare och ekonomiprofessorer var rädda för henne. Anderssons redan höga profil som ekonom stärktes 2020 när hon blev den första kvinnan att leda Internationella valutafondens (IMF) politiska rådgivande grupp.

Magdalena Andersson Ålder
Magdalena Andersson Ålder

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!