Napoleon Längd

Sprid kärleken
Napoleon Längd
Napoleon Längd

Napoleon Längd – Napoleon Bonaparte är en av de mest kända historiska personerna i världen. Han framställs vanligtvis som liten och aggressiv, med en hand i västen. Termen “Napoleon Complex” myntades för att beskriva den vanliga idén att korta män kompenserar för sin höjdnackdel genom att agera aggressivt och dominant.

Med all sannolikhet var han av standardlängd. Han var bara 5 fot och 2 tum lång om man använde franska mått för det pre-metriska systemet, men dagens franska tum (pouce) var 2,7 centimeter, medan Imperial tum var kortare med 2,54 centimeter. Napoleons höjd rapporterades vara drygt ‘5 pieds 2 pouces’ (5’2″) av tre franska källor: hans betjänt Constant, General Gourgaud och hans personliga läkare Francesco Antommarchi.

Med franska 1800-talsstandarder blir det cirka 1,69 meter (lite över 5 fot, 5 tum). Så vid 5’5″ var han bara en tum eller så under periodens typiska vuxna manshöjd.Egentligen var det mestadels verk av en man: den brittiske serietecknaren James Gillray (1756-1815).

Vid slutet av sitt liv förklarade Napoleon att Gillray “gjorde mer än alla Europas krafter för att få ner mig” på grund av effekterna av hans karikatyrer av den franske befälhavaren. Direkt framställde Gillray Napoleon som ett blomstrande, främmande och kanske till och med litet mål för sin satir. I slaget vid Nilen 1798 utplånade den engelske amiralen Horatio Nelson den franska flottan.

Napoleon viftar med ett blodigt svärd och skryter om sina många militära framgångar i Gillrays tecknade serie, “Buonaparte hearing of Nelson’s Victory swears by his Sword to Extirpate the English from the face of the Earth”, så många att pratbubblan hotar att överta bilden. Däremot verkar han ganska stark och robust i det här skottet.

Den ikoniska lilla storleken som ses i moderna tecknade serier dök inte upp förrän långt senare.Den diplomatiska incidenten som skildras i Gillrays tecknade serie “Maniac-or raving’s Little Boney in a strong fit” (1803) ägde rum den 14 mars 1803 i Tuileriespalatset i Paris. Napoleon exploderade mot den brittiske ambassadören, Lord Whitworth, inför en skara på flera hundra europeiska dignitärer och sa:

När Lord Whitworth kom in i kretsen, blev den förste konsuln “lika upprörd och grym”, “nedsatt, i de bittraste ordalag, över den engelska regeringens uppförande”, “kallade ministrarna från några av de utländska domstolarna för att vara vittnen till detta. vituperativ harang”, och “avslutas med uttryck för den mest arga och hotfulla fientlighet.”

Napoleon Längd: 1,68 m

Teckningen av Gillray visar en liten Napoleon, klädd i stövlar som dvärgar honom, sliter av hans hår i frustration. Det finns pratbubblor runt omkring honom, var och en innehåller en häpnadsväckande uppfattning om Storbritannien, och han är omgiven av välta möbler som är lika långa som han. Smeknamnet fastnade, och från och med då framställde Gillray konsekvent den franske kejsaren som ringa, rasande och skrytsam – som ett barn som kastar ett rasande rasande.

Napoleon Längd

Den tecknade filmen “The Plumb-pudding in danger, or, State epicures taking un petit souper” av Gillray från 1805, som har kallats “förmodligen den mest kända politiska tecknad film genom tiderna”, föreställer Storbritanniens premiärminister William Pitt den yngre och Napoleon dela upp världen i inflytandesfärer.

Napoleon avbildas som ungefär hälften så stor som sin brittiska motsvarighet och måste därför stå upp för att kunna använda sin sniderkniv, som faktiskt är ett svärd. Även om Pitt kontrollerar en större andel av världen, vinner Napoleon Europa relativt lätt (förutom Storbritannien och Irland).

Gillrays tecknade serie från 1806 “Tiddy-Doll, the Great French-Pepparkaksbagare; Drawing Out a New Batch of Kings” speglade britternas oro över Napoleons snabba invasion av kontinentala Europa och hans uppenbara mål att installera familj och favoriter i auktoritetspositioner.

Den visar Napoleon som en bagare som gör pepparkakor till kungar och drottningar när hans assistent, Frankrikes utrikesminister Talleyrand, kavlar ut deg för Polen, Ungern och Turkiet.Även om animationen tydligt reagerar på oro över Napoleons till synes ostoppbara styrka, kan dess skildring av kejsaren som en liten dockliknande varelse bara ösa hån mot honom (trots namnet “Tiddy-Doll” som syftar på en berömd London pepparkaksgatahandlare) .

Dessutom var det lyckat. Inte långt efter att dessa karikatyrer publicerats sprängde Napoleon de brittiska myndigheterna med diplomatiska meddelanden som krävde presscensur. Han ignorerades uppenbarligen av brittiska regeringstjänstemän. På grund av hur väl mottagen Gillrays skildring av Napoleon som en liten kille var, antog andra serietecknare snart stilen.

Napoleon upplevde mardrömmar när sprickorna i hans imperium började dyka upp, som man kan se i en oidentifierad tecknad serie från 1811 med titeln “Bonys drömmar eller en stor liten mans nattkomfort.” En demon, omgiven av andra skrämmande karaktärer, håller upp en skylt med texten “The horrors of politisk.

Napoleon Längd
Napoleon Längd

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!