Petra Nordlund

Sprid kärleken
Petra Nordlund
Petra Nordlund

Petra Nordlund – En svensk journalist och nyhetsankare, Petra Iréne Nordlund McGahan, föddes den 27 mars 1969 i Boden, i Norrbottens län. Hon står utanför marken i Svartbjörnsbyn. Nordlund tog examen från Journalisthögskolan i Stockholm med en examen i journalistik. Därefter reste hon till Norrbotten där hon började jobba på TV4 Norrbotten i Lule.

1996 flög hon till Stockholm och började arbeta med tv-programmet Tipslördag. Hon började arbeta som nyhetsankare för TV4:s nyhetsmorgon sommaren 1997.Efter nästan två decennier i TV4 fick hon grönt ljus av sitt nätverk att börja sända Brottscentralen i Expressen TV i augusti i år.

Nordlund deltog bland annat i 1998 års Fngarna p fortet flygning, 1999 Rädda Barnens Bara Barn-galan med Martin Timell och 2001 Polarprisgalan med Tilde de Paula.Petra, den antika jordanska staden, är ämnet för denna artikel.

Ordet “Petra” kan användas i många olika sammanhang (disambiguation). Ursprungligen känd som Raqmu eller Raqm, Petra (arabiska:, romaniserad: Al-Batr; antikgrekiska:, “Klippa”) är en historisk och arkeologisk stad i södra Jordanien.

Arabahdalen, som sträcker sig från Döda havet till Aqababukten, har ett berg på sin östra flank, Jabal Al-Madbah.Nabatéerna kan ha etablerat sin huvudstad i Petra redan på 300-talet f.Kr., och området kring Petra har varit bebott sedan 7000 f.Kr.

Under det andra århundradet f.Kr. hade Petra blivit nabatéernas huvudstad och arkeologer har bara hittat bevis på deras närvaro.Nabatéerna var ett nomadiskt arabiskt folk som gjorde Petra till ett stort regionalt handelscentrum på grund av dess närhet till rökelsehandelsvägarna.

Nabatéerna tjänade mycket pengar på handel, och Petra blev centrum för deras välstånd. I motsats till sina fiender användes nabatéerna för att övergiva liv och kunde slå tillbaka attacker genom att dra fördel av den bergiga terrängen i regionen.

De utmärkte sig vid skörd av regnvatten, jordbruk och stenhuggning. Petra nådde en befolkningstopp på 20 000 under det första århundradet e.Kr. när den berömda Al-Khazneh-strukturen byggdes, som tros vara mausoleet för den nabateiske kungen Aretas IV.

Första århundradet f.Kr. såg det nabateiska kungariket bli en romersk klientstat, men det var inte förrän 106 AD som det nabateiska kungariket förlorade sin självständighet. Nabataea annekterades av romarna, som döpte om det till Arabia Petraea.

På grund av utvecklingen av maritima handelsvägar och den efterföljande förödelsen orsakad av en jordbävning 363, avtog Petras betydelse. Flera kristna kyrkor byggdes under den bysantinska perioden, men staden var på tillbakagång och hade övergivits med undantag för några nomader under den tidiga islamiska perioden. Johann Ludwig Burckhardt återupptäckte den 1812, och den förblev okänd fram till dess.

Genom Siq, en 1,2 kilometer lång (3,45 mil) ravin som leder direkt till Khazneh, kan man komma in i staden. Petra är känd som “rosstaden” på grund av färgen på stenen från vilken den är huggen, vilket gör den till ett populärt turistmål.

Petra Nordlund

Sedan 1985 har den utsetts till UNESCO:s världsarvslista. Det har beskrivits av UNESCO som “en av de mest värdefulla kulturella egenskaperna i människans kulturarv”. Al-Khazneh valdes ut som ett av världens “nya 7 underverk” av allmänheten 2007.

Jordans mest populära turistmål, Petra, är både en symbol och en symbol för landet. För första gången någonsin översteg antalet turister en miljon för första gången 2019.Efter utbrottet av covid-19-pandemin började turismen i staden återhämta sig, med 260 000 besökare som förväntades 2021.

Petra var huvudstaden i det nabateiska kungariket, enligt Plinius den äldre och andra författare. Perenna bäckar och höga klippor skyddade Petra från omvärlden, men det kontrollerade också de stora kommersiella vägarna som gick genom den, från Gaza i väster till Bosra och Damaskus norrut till Aqaba och Leuce Kom på Röda havet till Aqaba och Leuce Kom igen den arabiska halvön och till Persiska viken, som alla gick genom Petras territorium.

Nabatéernas förmåga att kontrollera vattenförsörjningen ledde till uppkomsten av deras ökenstad, vilket skapade en konstgjord oas, har arkeologer funnit. Arkeologiska bevis visar att nabatéerna använde dammar, cisterner och vattenledningar för att kontrollera översvämningar i området.

Under långa perioder av torka kunde staden dra nytta av försäljningen av vatten tack vare dessa innovationer.Ett spår som leder över Petras slätt, runt Jabal Haroun (“Arons berg”), platsen för Arons grav, som sägs vara begravningsplatsen för Aron, Moses bror, kan ha använts i forntida gånger att närma sig Petra.Högplatån i norr kan ha varit en annan infartsväg. De flesta moderna besökare kommer nu till platsen från öster, vilket är vettigt.

Petra Nordlund
Petra Nordlund

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!