Siw Malmkvist Ung

Sprid kärleken
Siw Malmkvist Ung
Siw Malmkvist Ung

Siw Malmkvist Ung – Siw Gunnel, svenska schlagersångerskan och skådespelerskan Margareta Malmkvist (född 31 december 1936) är välkänd i sitt hemland Sverige såväl som i Västtyskland. När “Liebesummer lohnt sich nicht”, en duett med den italienske sångaren Umberto Marcato, nådde nummer 1 på den västtyska singellistan redan 1964, blev hon den första svenskan att ha en hit på den amerikanska Billboard Hot 100-listan.

Den yngsta av tre barn födda till Sigrid och Albert Malmkvist, Malmkvist växte upp i Landskrona i Skne län.Medan Sverige var ett neutralt land kändes invasionshotet akut i Landskrona, som ligger bara 22 kilometer från Köpenhamn på andra sidan resund. Som soldat kallades Albert Malmkvist.

Arne Domnérus anställde Malmkvist som sångerska 1955 efter att hon vunnit en talangshow vid 18 års ålder. Det var också samma år som hon släppte sitt debutalbum, Tweedle Dee. Som ny Alice Babs signerades hon av Metronome Records 1958 och blev TV-värd i underhållningsprogrammet Stora Famnen 1959.

Hon har haft ett 40-tal hits på svenska radiolistan Svensktoppen och 20 på den tyska singellistan, vilket gör henne till en av de mest produktiva och framgångsrika svenska sångerskorna under de senaste fem decennierna.

“Tunna Skivor”, den svenska översättningen av Connie Francis Everybody’s Somebody’s Fool, är hennes populäraste låt i Sverige. Enligt den svenska musiktidningen Show Businesss “Bästsäljande skivlista” var den etta i två månader (15/8-15/10).

Malmkvist har medverkat på scen, i musikaler och i filmer som skådespelare. Förutom att spela Pippi Långstrump i den populära barnuppsättningen från 1980 av Astrid Lindgrens roman Pippi Långstrump (se Socker), spelade hon även som Luisa den svenska och europeiska originalproduktionen av Maury Yestons musikal Nine (se Sugar). Som Mamma till Lille Ronny dök hon upp på Maximteatern i Sverige 2002.

En populär svensk cover av Nick Cave/Kylie Minogues hit “Where the Wild Roses Grow” från 1995 spelades in av henne och skådespelaren Thorsten Flinck.Hon medverkade i Cabaret på Stockholms Stadsteater 2008 och 2009, regisserad av Colin Nutley, som Fräulein Schneider.

Svenska Melodifestivalen, som fungerar som kval till Eurovision Song Contest, har varit värd för Malmkvist vid flera tillfällen. “Alla andra fr varann” var låten hon sjöng för Sverige vid Eurovision Song Contest i London 1960. Barbro “Lill-Babs” Svensson representerade Sverige i den internationella Melodifestivalen och sjöng “April, april” med Gunnar Wiklund.

Låten vann och framfördes av Barbro “Lill-Babs” Svensson som svensk representant i Cannes.Malmkvist framförde det västtyska bidraget “Primaballerina” vid Eurovision Song Contest 1969 i Madrid, som slutade på en nionde plats.

I Melodifestivalen 2004 sjöng hon “C’est la vie” med Towa Carson och Ann-Louise Hanson.Let’s Dance 2020 på TV4 hade planerat att presentera Malmkvist som kändisdansare, men hon kunde inte delta på grund av coronavirusets restriktioner.

När man läser intervjuer med Siw Malmkvist är det en sak som sticker ut. Hon har lärt känna nästan alla som är vem som helst i den svenska nöjesbranschen. Artisten eller skådespelaren kan också ha sjungit eller spelat med dem.

Siw Malmkvist Ung

Så är det att fylla 85 år på nyårsafton och fortfarande vara aktuell som alltid när man aldrig varit rädd för att jobba. TV4:s Så mycket bättre, som har premiär den 30 oktober, presenterar henne som en av 14 artister.Siw Malmkvist: 5 saker du kanske inte visste om henne.

Siw Gunnel Martha Malmkvist föddes 31 december 1936 i fiskeläget Borstahusen strax norr om Landskronas stadskärna. Hon växte upp i ett “Kids’ Kingdom House”, en statligt byggd anläggning för familjer med mindre än idealiska inkomster, med åtta syskon.

I Citadellslottets vallgrav tvekade inte ett nyfiket lite busigt frö att hoppa på de isflak som bildades.Om något var min barndom en av de bästa i mitt liv. Det fanns alltid någon att leka med när det fanns nittio ungar i barnrikets hus. Hon säger till Minnenas Journal att det var kärleksfullt, men hon fick förmodligen napp av sina bröder och systrar då och då.

Tidigt hade jag ett starkt intresse för musik. Med hjälp av sina äldre systrar och några lokala orkestrar började Siw tjäna 20 kronor per kväll som sångerska i tonåren.Siw vann en Skne-talangtävling när han var 18 år. Det tog henne till Stockholm, där hon vann finalen trots att hon snubblade och slet ett stort hål i nylonstrumpor innan föreställningen.

Tweedle Dee, hennes första skiva, släpptes 1955, året då hon föddes.Ett kontrakt med Metronome, det stora skivbolaget i stan, säkrade den nya stjärnans stora genombrott som värdinna i Lennart Hylands show Stora famnen.

Siw Malmkvist Ung
Siw Malmkvist Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!