Thory Bernhards Barn

Sprid kärleken
Thory Bernhards Barn
Thory Bernhards Barn

Thory Bernhards Barn – Svenska sångerskan Thory Gunhild Elisabet Bernhards (även känd som Landgren och tidigare Tora Gunhild Elisabet Berglind; hon föddes den 12 oktober 1920 i rebro södra socken och gick bort den 6 maj 2014 i Helsingborg) hade en sträng med mitten av århundradets hit singel. Efternamnet “Bernhards” kommer från hennes far, Thure Bernhard.

Bernhards lämnade skolan och gick till jobbet i en skofabrik, där han sjöng på sin fritid. Vid 20 års ålder gick hon med i Hula Quartet, en trio av kvinnliga sångerskor som framförde traditionell hawaiisk musik. Efter att ha blivit anlitad av dirigenten Leon Landgren reste hon genom hela Sverige och uppträdde.

Trots att hennes musikkarriär började redan 1941 med låten “Stormigt väder” och hennes stora genombrott kom 1949 med låten “Nidälven” är låten “Vildandens sng” från 1951 den som hon är mest utbredd för. erkänd. Hennes framträdanden på folkparker och krogar med Landgren sträckte sig över ett decennium och fick en revyliknande kvalitet under den tiden.

Andra musiker som Georg Adelly och Sune Melker var stammisar i hennes krets. Låtarna “Famnen full utav solsken”, “Mjölnarens Iréne”, “Höst i en park i Paris”, “Fiskarflickans sng”, “Ann-Caroline”, “På Roine strand”, “En sliten grimma”, “Tjejen, jägaren och priset” och “Månskenskyssen” gjorde Thory Bernhards till en populär artist på 1950-talet. Skivbolagets framgångar var så överväldigande att de inte kunde hålla jämna steg med den rekordhöga efterfrågan.

Efter en period av nedgång under senare hälften av 1950-talet – under vilken hennes karriär uppenbarligen hämmades av att hon var en omtänksam mamma till två små barn – gjorde hon comeback 1961 med låtarna “Sjöman” och “En gn”. ska vi vrd mötas”, som båda toppade som nummer två på listan över bästsäljande skivor i Sverige publicerad av branschtidningen Show Business.

Vidare var hon årets näst mest sålda svenska artist, efter endast Lille Gerhard, enligt tidningens årliga sammanställning. Samma år blev hon den första svenska artisten som sålde över en miljon skivor, för vilken hon belönades med en diamantskiva. Låten “Jag längtar hem”, skriven av Stikkan Anderson, blev en stor hit för henne under sommaren 1962 tack vare Radio Nord.

Medan Thory Bernhards hade blivit mer politiskt aktiv i början av 1970-talet,6] var hon inte längre ett ämne av något intresse och det tog minst tio år innan hon kunde inkluderas i kategorin nostalgi. Tillsammans med sin kompanjon Jo-Jo Johansson har Thory Bernhards setts på konsert flitigt de senaste åren.

De turnerade mycket på landsbygden, men de var även stammisar i tv-program som Nygammalt och kaféprogrammen Vaxkabinettet och Allsng p Skansen på 1980- och 1990-talen. Hon hade till exempel sjungit hans sättning av Sören Skarbacks “Den irländska vrden” i nutida balladstil i dåtidens mest sedda program, Nygammalt, och den unge pianisten Erik Lihm hade hjälpt henne att behålla sina tidigare prestationer samtidigt som hon uppdaterade sin repertoar .

Thory Bernhards Barn

På uppmaning av Lihm, som höjde sig på området, deltog hon även i dansbandsgalor och uppträdde i radio. Hon gick på vägen på 1980-talet som “Good Old Gubbs med Thory”, och uppträdde tillsammans med Harry Brandelius, Eric st, Ebbe Jularbo, Bertil Boo och Jo-Jo. I mitten till slutet av 90-talet försåg hon filmen Bert: The Last Virgin med dess ikoniska låt.

Medan hon turnerade i USA 2000 gav Thory Bernhards sina sista framträdanden. Hennes make hade gått bort och hon hade vid det laget flyttat till Helsingborg. Thory Bernhards fick två söner med sin första make, Leon Landgren (1910-1983), som hon var gift med 1949 till 1957. Hon fick senare ytterligare två söner och en dotter med sin andra make, John “Jo-Jo” Johansson ( 1926-1996), en musiker och dirigent som hon levde med i många år med början 1955.

Familjen Bernhards arkiv, fotoalbum och många klippböcker förstördes i branden, tillsammans med deras många uppskattade brev, gamla kontrakt, dagböcker , programblad och andra diverse reliker. Hon hade inte längre mycket att visa upp för en av Sveriges mest framgångsrika smashkarriärer. Från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet var Thory Bernhards den mest kända popsångerskan i landet.

Tora Berglind (senare känd som Thory Bernhards) föddes i rebro, Sverige, 1920. Hennes far, Bernhard, inspirerade hennes val av ett Bernhard-inspirerat artistnamn. Hon har en naturlig talang för scenkonst från en ung ålder. Hon skulle klä sig i utarbetade crepepapperskläder och uppträda för familjen. Hon uppträdde först offentligt på en Frälsningsarméns tillställning, där hon spontant sjöng en sång om sjömannen Axel hman.

Hennes mamma, en kyrkokörssångerska som en gång hade studerat hos Jussis pappa, David Björling, var inspirationen för hennes dotters sångkarriär. Efter avslutad utbildning började Thory Bernhards arbeta inom skobranschen. På sidan jobbade hong med en grupp vänner för att finslipa sina musikaliska och konstnärliga förmågor.

Som historien går, “upptäcktes” Thory Bernhards 1939 efter att ha sett ett kabaréframträdande av denna ensemble. Det var en kille som hette Eric Berg där som ledde en grupp musiker som spelade hawaiiansk musik; de kallades Hula-kvartetten. Eric Berg förberedde sig på att lägga till en kvinnlig trio till sitt bands lineup. Denna möjlighet gavs till Thory Bernhards, och han tackade gärna ja.

Den nya kvartettuppsättningen debuterade på Kisa, södra stergötland, kvällen före Valborgsmässan 1940. Publiken hade kommit förberedd på det kyliga vädret. I bastkjolar och behåar hävdar Thory Bernhards att tre kvinnor på scenen sjöng, dansade och spelade ukulele. Thory Bernhards framträdande i en amatörtävling vid en nyårsrevy 1941 förändrade hans karriär.

Enligt en historia från 1950 togs dirigenten Leon Landgren med “det välkomnande uppenbarelsen med de bländande ögonen och de lika strålande röstresurserna”. Thory Bernhards anställdes av sitt dans- och performanceband som sångare. Det mesta av musiken som kvalificerade sig var jazz. Hon utmärkte sig på detta område och valdes två gånger till den största jazzsångerskan i landet av branschtidningen Estradspoll (1943, 1944). Hon var multi-instrumental, med färdigheter på trumpet, saxofon och gitarr.

Thory Bernhards Barn
Thory Bernhards Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!