Arja Saijonmaa Familj

Sprid kärleken
Arja Saijonmaa Familj
Arja Saijonmaa Familj

Arja Saijonmaa Familj – Hon fick sin utbildning vid Sibelius-Akademin och doktorerade i konst vid Helsingfors universitet. I Sverige upptäcktes hon när hon jobbade som sångare. Hon har sammanställt album med svenska översättningar av Mikis Theodorakis texter, som fungerar som introduktioner till Zarah Leanders musik. Miten voi kyllin kiitt 1978 gav hon Som vanligt blev jag sjuk i Finland. Jag var som ett plan dit tjuren kommer senare, säger Saijonmaa.

Efter att ha deltagit i statsbegravningen för förre statsministern Olof Palme och tagit farväl av en personlig vän kommer Arja Saijonmaa att vara värd för Daniel Olin i kväll klockan 19:00 på Yle Fem och måndagen den 15 november klockan 19:22 på Yle Vega. Hela denna intervju finns även på Yle Arenan.

Saijonmaa beskriver hur svårt det var för henne att sjunga nationalsången under Olof Palmes begravning 1986 eftersom folk skrattade så mycket på hennes bekostnad.Jag fick höra att jag var en strabo när jag dansade på president Kekkonens självförsörjningsfest i palatset, enligt Saijonmaa.


Jag är snabb och snygg som en jet. Snart blir det tjurkörning.Jag kände mig ganska ensam och överbelastad.Jag kan inte lägga huvudet runt det faktum att jag dog. Trycket på mig var så mogen på 70-talet i Finland. Det var så dystert, så spionaktigt och så dystert att jag kunde ha gjort det värre med mitt liv än vad många andra gjorde.

Kan det ha varit en avundsjuka? Men att jag överlevde var ett bevis på att jag hamnade i Sverige, säger Saijonmaa efter sin tv-intervju, som hon skulle vilja komplettera med ett mer hjärtligt svar.Hon beskriver hur svenskarna verkade älska henne in i det sista, och hur det var precis vad hon behövde. Saijonmaa vill inte bli en bitter martyr.

Arja Saijonmaaää är en samling finska bearbetningar av sånger av den chilenska poeten och sångerskan Violeta Parra. En svensk översättning, med titeln Jag vill tacka livet, släpptes året därpå. Vanligtvis var den största hit låten med titeln “Jag vill tacka livet” (som översätts till “Gracias a la vida”).

Arja fick sjunga för Olof Palmes minne under hans 1986 års minnesgudstjänst. Palme var känd för att vara en trogen följare. Enai Megalos O Kaimos sjungs av henne på svenska. 1987 visade hon intresse för Melodifestivalen med låten “Högt över havet”, som hamnade på andra plats. Samma år blev hennes låt “Jag vill leva I Europa” en succé i hemlandet Sverige.

Hon har tjänstgjort som lagstiftare för Svenska Folkpartiet i Finland och utnämndes till goodwillambassadör för FN:s flyktingkommissariat 1987. Hon har skrivit en bok på norska om den finska bastukulturen som heter Sauna. Hon uppträdde under programmets mest sedda ögonblick på Let’s Dance, Sveriges version av Strictly Come Dancing från 2006.

Arja Saijonmaa Familj

Tobias Karlsson, hans specialistarbetare, var 28 år vid betalningstillfället. Detta var i sjätte månaden.I december 2007 dök Saijonmaa upp tillsammans med Peter Stormare, Britt Ekland, Jan Malmsjö och Magnus Härenstam i det svenska tv-dramat Stjärnorna p slottet utan manus.

Hon funderade på att gå in i Melodifestivalen 2019 med låten “Mina fyra rstider.” Saijonmaa är både den finska och svenska rösten till Emma the Stage Rat i det finskt och brittiskt skapade TV-familjedramat Mumindalen (2019–).

Artisten och politiska aktivisten Arja Saijonmaa hävdar att hon har kunnat påtvinga sin vilja genom sin musik. Till Olof Palmes begravning fick Saijonmaa i uppdrag att sjunga in världens beslutsfattare, presidenter och kungar och drottningar.

I intervjun pratar Daniel Olin med Saijonmaa om hennes långa karriär och samarbete med Mikis Theodorakis, samt att hon aldrig blev Finlands stolthet utan istället blev känd som en utstött och enbart utstött.Arja Saijonmaa har återvänt hem tack vare kröningskrisen och tv-programmet Mitt livs lt. Hon har inte sjungit och uppträtt på två år; det gör hon nu i teve. På scen, och oftast inför en livepublik i Finland.

Staden Saijonmaa gnistrar och sover. Mycket roligt har den glada honan. Utmärkta musiker och ett fräscht arrangemang. Nu vågar hon sig utanför sin komfortzon för att sjunga andras sånger snarare än de från hennes egen repertoar.

Det tycker jag verkligen. Min förväntning är att det kommer. Jag har visat mig en enorm vänlighet. Fortsätt bara att säga “kärlek” om och om igen. Jag fastnar på trottoaren och de håller upp den tumultartade skylten och säger “Jag är glad att du är här hos oss. Tack! Och inte k I väg! “enligt Saijonmaas påståenden.

Men på det hela taget har Saijonmaa varit ganska konsekvent kring detta. Flyttade från sin hemstad Saint-Michel till Helsingfors för att studera vid Sibelius-Akademin, och sedan till Missouri, Grekland, Sverige, Norge, Frankrike och andra länder där hon träffade den grekiske kompositören och frihetskämpen Mikis Theodorakis.

Det var som att gå in på en rockkonsert när vi vaknade. Komplett, enligt Saijonmaa. Det var diktatorernas tider. De grekiska och chilenska militärerna. Arja Saijonmaas politiska frihetsargument var felaktiga även i Finland.

Hon var tidigare radikal aktivist vid Ylioppilasteatteri (finska studentteatrar), men hon var aldrig en “taistoit” (den stalinistiska minoriteten inom Finlands kommunistiska parti). Det var dags att välja sida, säger Saijonmaa. Arja Saijonmaa och Vivica Bandler, teaterchef och köksmästare, gjorde dundersuccé på Stockholms exklusiva Hamburger Börs, men landets kulturkritiker var inte uppmärksamma.

De tyckte att det hade varit bättre att rama in Sibelius eller samtida jazz. Saijonmaa menar att det finska språket och kulturen öppnade svenskarnas ögon och hjärtan för det finska folket.Detta var år 1981.Det fanns älgar nära Slussen då; finnjävlarna. Enligt Saijonmaa spreds negativa stereotyper om tango, perkele, alkohol och knivar mycket i Sverige.

Arja Saijonmaa Familj
Arja Saijonmaa Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!