Birgitta Ed Ung

Sprid kärleken
Birgitta Ed Ung
Birgitta Ed Ung

Birgitta Ed Ung – Birgitta Ed delade med sig av sin tro och en inblick i sitt liv som seminariestudent i februari 2020. Två och ett halvt år senare, när Kyrkans Tidning återförenas med den tidigare PR-konsulten, kommer hon nästan ha uppnått sitt mål.

Den 22 januari gick hon på präst i Strängnäs domkyrka. “Det känns lite malplacerat, men överlag är det ganska bra. Hela mitt liv har jag följt vad jag tror är din väg”, Birgitta Ed. sägerDet dröjde flera decennier innan Birgitta Ed avslutade sina teologiska studier.

Men nu dröjer det inte länge tills hon avlägger ed som president i januari. Hon beskriver sin resa, avslutade sina teologiska studier och etablerade sig i hemlivet som prelatkandidat för Strängnäs stift i en ny artikel för Kyrkans Tidning. Och hon tycker om att lära sig nya saker varje chans hon får.

Hon berättar om sin tro och hur Gud aldrig glömde henne. Birgittas egna ögon tröttnade dock på det ständiga tittandet. Min skyddsanda förstördes inte; snarare, hon gjorde helt enkelt sitt hem inom mig för en tid. Den var fullproppad med så mycket annat. Min Gud är snäll, snäll och förlåtande, och nu när jag har en fast grund att bygga min tro på är vår relation enkel och okomplicerad. Allt hänger på lycka.

Birgitta Ed, presidentkandidat, visar upp sin engelskspråkiga böneapp, som hjälper till i hennes reflektion över dagstexten. Oftast när man är ute på långa promenader med hunden Winston nära Mälarens strand. Hennes förhållande till Tron har alltid varit okomplicerat; hon har aldrig haft djupa tvivel och har aldrig behövt förhandla med Gud.

Från att jag som litet barn gick i min mammas fotspår till Frälsningsarméen, genom Kyrkokören och Kyrkans ungdom, till mitt vuxna liv på tronen har det hela varit en naturlig utveckling. Självklart studerade jag teologi vid Uppsala universitet direkt efter gymnasiet.

Hennes liv de senaste två åren som Ulf Kristerssons syster, sedan fabrikatet blev partiledare för Moderaterna, har tillbringats i första hand hemma hos de tre småbarnen. Man kan lugnt säga att hennes karriär som konsult ligger på is, trots att hon fortfarande tar emot vissa uppdrag och tillbringar bland annat en vecka varje månad i Kina under flera år.

Att nyligen moderera ett samtal bland Katedralens vänner om katedralens roll i framtidens samhälle, en fråga som ligger henne varmt om hjärtat. Hon är värd för sammankomster hemma i Strängnäs och Birgitta Ed leder vägen. Hon står högt och går rakt in.

Hon lärde sig att älska doften av stearin och tegel när hon var barn och kören var hennes andra hem. Vi får lyssna på en liten del av domkyrkans många sagor. Om altartavlan, om dramatiken kring de förhärliga regalerna, om namnen på de moderna helgonerna i ett sidokapell och om de pedagogiska julkrubborna.

Hon har gett sig själv gåvor, låtit två av tre döttrar döpas och begravt släktingar, däribland en till sin lilla bror, i just detta rum i palatset.Den växte ngot fram hos Birgitta Ed denna vären. Hon började allvarligt överväga att avsluta sina teologstudier 1987, året hon började på dem men året innan någon annan tog över.

Jag fick en pratstund med biskop Johan Dalman; vad ska jag göra? Om jag fick gissa, hur skulle jag tänka? Han föreslog att jag skulle gå en nybörjarkurs i svensk kyrkojargong. Och det gjorde jag också. Tiden på Sigtunas folkhögskola visade sig vara otroligt trevlig och bekymmerslös. Kort sagt, jag lärde mig ett ton.

Birgitta Ed Ung

Gradvis kom hon närmare och närmare sitt slutgiltiga beslut. Nu när hon är vuxen är hon halvvägs till vinjetten, och hennes dagar är fyllda av lektioner på Teologiska högskolan.Att studera som ung vuxen är ett privilegium jag njuter av. Det är löjligt roligt. Vi firade nyligen Luthers födelsedag, och jag kunde inte ha varit lyckligare. Jag undrade hur jag hade tagit mig igenom livet utan att lära mig allt detta innan.

Hon tycker att det är helt normalt att personer över 50 år går tillbaka till skolan. Idag kan en spricka i ett förhållande repareras mycket snabbare. Vissa saker lär hon sig mycket bättre än för 30 år sedan, medan andra, som det hebreiska alfabetet och språket, tar mycket längre tid.

Innan jag bestämde mig för att fråga efter vad jag ville, hade jag många samtal med biskopen och andra kyrkobesökare.Hur kom min uppmaning, om kyrkans händelse hade ägt rum? Men alla bitar har fallit på plats, och det bästa beviset på hur rätt allt var är mina praktiska erfarenheter.

Jag blev så glad att jag tänkte stanna på Knista församling i västra Närke resten av mitt liv. Att få anställning på landsbygden, där storfamiljer kunde bo nära varandra, verkade djupt meningsfullt. Hon har även gjort kliniskt arbete på en äldrevårdsinrättning och ett sjukhus i Nyköping.

Där ingick insikten att det, förutom den ordinarie personalen, inte finns någon annan i svenska kyrkan. För närvarande är Birgitta Ed gruppledare för en konfirmationsklass i en kyrka i Mariefred. Birgitta Ed är en hårt arbetande, men hon strävar alltid efter att få mer kunskap inom utbildningsområdet.

Det är inte nödvändigtvis en enkel uppdelning bara för att det finns tonåringar i huset. Jag tittar på och lyssnar på människorna i gruppen som har sådana medfödda läggningar och läggningar. Hur de engagerar unga människor i sitt arbete är fascinerande för mig.

Birgitta Ed Ung
Birgitta Ed Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!