Carin Götblad Make

Sprid kärleken
Carin Götblad Make
Carin Götblad Make

Carin Götblad Make – Carin-Cecilia Götblad är en svensk jurist och politiker. Hon föddes den 1 januari 1956 i Sundbyberg, Stockholms län. Från och med 1 oktober 2021, polischefer på NOA (Nationella Operativa Avdelningen). Hon tjänstgjorde som Uppsalas regionpolischef mellan 1 januari 2015 och 30 september 2020. Hennes jurisdiktion omfattade Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län.

Innan han studerade juridik vid Stockholms universitet och även tillbringade en tid på psykologiavdelningen arbetade Götblad som förskollärare i Upplands Väsby. 1987 klarade hon den svenska motsvarigheten till Juris Doctor-examen.

Hon tjänstgjorde som polischef i Stockholms län från den 5 maj 2003 till den 4 maj 2012 och som polischef på Gotland från den 1 september 2008 till den 4 maj 2012. Hon blev känd i september 2003 för den massiva allmänheten ramaskri som följde med jakten på Anna Lindhs mördare.

I september 2003 lanserade Götblad Project Nova för att bekämpa organiserad brottslighet i Stockholmsområdet. Eftersom statistiken som användes som utvärdering inkluderade tidigare fall och deltagare utanför Stockholm fick Götblad hård kritik för att ha överstyrt projektets resultat.

Enligt en sökning av Dagens Nyheter stod det klart att Götblad tagit initiativ till att bekämpa det kriminella nätverket Black Cobra, som expanderat trots att tidningen hävdat att dess medlemmar var på väg att bryta sig loss och gå ensamma.

Från 2012 till 2014 fungerade hon som regeringens fredsstiftare i spända bilaterala förbindelser.Carin Götblad var ordförande vid Tekniska högskolan på Gotland 2010-2013. Hon har varit styrelsechef vid Karolinska Institutet och har även haft uppdrag vid KTH och Göteborgs universitet.

Hon var invigningshingst vid Stockholm Pride 2005. Den 18 januari 2010 delade hon ut priset för “årets idrottare med funktionsbegränsningar” på Idrottsgalan för att hon själv varit med om en tidigare olycka där hon brutit knogarna och av misstag blivit rullstolsburen. Hon har också medverkat i ett flertal radio- och tv-program, inklusive SVT 2012 och P1 sommarupplagorna av Min sanning.

Carin Götblad Make

Många av Götblads statsedikt har fått stor uppmärksamhet, bland annat “Vld in nära relationer – en folkhälsofrga, förslag för ett effektivt arbete (SOU 2014:49)” och “Kriminella grupperingar – motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15).

I oktober 2020 noterade DN att Götblad hade haft en attraktiv bostad i en av polisavdelningarnas stiftelser, som hon varit ordförande för. Specialiserade klagarkammaren inledde en utredning om nivåer av tro på nationens ledare och orsakerna till oenighet efter att ha tagit emot klagomål från regeringstjänstemän och privata medborgare.

När u-svängen inträffade på marknaden lästes prognosen av.Carin Götblad anslöt sig till Karolinska Institutets styrelse den 22 augusti, på uppdrag av den svenska regeringen. Liselotte Hjgaard har ersatts av Carin Götblad efter att hon begärt att bli släppt.

Hon har varit polischef i två svenska län, Stockholm och Gotland.Hon är tidigare ordförande i KTH:s och Göteborgs universitets styrelser och nuvarande ledamot i Högskolan på Gotlands styrelse. Styrelseledamot, Carin Götblad, kommer att tjänstgöra från den 22 augusti 2019 till den 30 april 2020 enligt hennes förordnande.

Jag ser fram emot att gå med i KI:s styrelse. Carin Götblad berättar att denna förtroenderoll är avgörande eftersom institutionen i fråga har en central roll i lokalsamhället. Efter att ha varit regionpoliischef för Region Mitt (Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län) i sex år avtackades Carin Götblad för sitt arbete för ett och ett halvt år sedan.

I så fall skulle hon ha varit en del av polisens högsta ledning i mer än tjugo år. Som Stockholms första kvinnliga stadspolismästare fick hon ett försprång i jakten på Anna Lindhs mördare. De senaste två decennierna har hon lett poliskåren i Sveriges största stad med närmare 7 000 invånare. Det är en karriärväg som kallas “duga”, och hon borde kunna klara sig med några anständiga pengar i handen.

Men Carin Götblad vill inte gå i pension; hon vill bli äldre. Jag arbetar för närvarande på polisens nationella operationsavdelning, vilket är både viktigt och intressant, men jag skulle gärna avancera till en mer praktisk chefsroll.


Det är sant att svenskar har ett perspektiv på åldrandet som inte delas av människor i andra länder. Om samhället behöver något just nu är det expertis, erfarenhet och fler arbetare – inte färre. Det är viktigt för samhället att ha människor i 60-årsåldern och uppåt. Inte minst inom polisavdelningen där vi anställer ett stort antal unga poliser de kommande åren.

Att ha en blandning av unga och gamla är nödvändigt eftersom kunskapsöverföring är avgörande och vi kan inte bara lita på de unga. 65 år men inte villig att gå i pension Bor i en exklusiv lägenhet i Stockholm och äger ett hem på Gotland.


Familj Professor emeritus vid Linköpings universitet, Maken Erling Bjurström. Martin (analytiker) och hans fru och deras fyra barn (Tyra, 17, Julius, 14 och Elvira, 9) bor i Sverige. Utbildning FBI-utbildning, juristutbildning och polisutbildning i Sverige.

Carin Götblad Make
Carin Götblad Make

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!