Gorbatjov Död

Sprid kärleken
Gorbatjov Död
Gorbatjov Död

Gorbatjov Död – Enligt Moskvas centrala kliniska sjukhus har Gorbatjov lagts in på sjukhus efter en utdragen sjukdom. Sjukhuset släppte ett uttalande till flera ryska medier där de sa: “Mikhail Sergeyevich Gorbatjov dog i kväll efter en allvarlig och långvarig sjukdom.”

Enligt den ryska statliga median Tass kommer den tidigare presidenten att begravas på samma kyrkogård i Moskva där hans fru Raisa är begravd. Kända ryska och sovjetiska figurer ligger begravda där, inklusive tidigare presidenten Boris Jeltsin, den berömda sovjetiske poeten Vladimir Majakovskij och den vördade musikern Sergej Prokofiev.

Enligt AP ska han efterleva en dotter och två barnbarn.Det var Gorbatjov som avslutade det kalla kriget utan att tillgripa militärt våld, och han var också den siste ledaren för Sovjetunionen. Han kunde dock inte förhindra förbundets upplösning, enligt Reuters. Privolnoje är en by i södra Ryssland där Gorbatjov föddes. 1985, efter Konstantin Tjernenkos död, efterträdde han Tjernenko som generalsekreterare för det sovjetiska kommunistpartiet.

På grund av detta hade han valt att genomföra endast blygsamma politiska och ekonomiska förändringar. Som ett resultat av Gorbatjovs “glasnost” (öppenhet) och “perestrojka” (omstrukturering) blev en hittills otänkbar kritik av staten och partiet acceptabel.

Dessutom stärkte det nationalister som redan pressade på för självständighet i de baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen.Gorbatjov, till skillnad från tidigare ledare som hade skickat ut stridsvagnar för att krossa demonstrationer i Ungern och Tjeckoslovakien, valde att inte använda våld när prodemokratiska rörelser svepte över Sovjetunionen 1989.

Protester uppmuntrade republikanernas strävan efter större autonomi, vilket i slutändan bidrog till förbundets kollaps 1991.Enligt nyhetsbyrån AP sa Gorbatjov i sina memoarer att han länge var frustrerad över att miljoner sovjetmedborgare levde i fattigdom trots landets rikliga naturrikedomar.

En överlägsen byråkratisk kommandostruktur kvävde vårt samhälle. Fjädrad till dogmen och tvingad att bära tyngden av rustningskapplöpningen, pressades den till bristningsgränsen. Gorbatjov överlämnade makten till Boris Jeltsin efter nästan sju år i ämbetet.

Hans ansträngningar att få ett slut på det kalla kriget gav honom Nobels fredspris 1990. På hemmaplan blev han dock allmänt utskälld eftersom han hölls ansvarig för Sovjetunionens fall. Enligt AP:s rapportering fick han mindre än 1% av rösterna när han kampanjade för president 1996.

Under hela deras samtal kritiserade Gorbatjov då och då den ryske presidenten Putin för att sedan ge honom lite tempererat beröm. Han gav Putin mycket beröm för att han hjälpte till att återuppbygga Rysslands rykte och stabilitet efter Sovjetunionens fall. Samtidigt uttalade han sig mot regeringens censur av nyhetsmedia.

Gorbatjov Död

Gorbatjov förutsåg ytterligare konflikter mellan Ryssland och västvärlden och uttryckte oro i en intervju med BBC 2019.När det finns massförstörelsevapen, särskilt kärnvapen, är världen i allvarlig fara. Helt och fullständigt borde varje nation på jorden göra ett offentligt uttalande som uppmanar till eliminering av alla kärnvapen. Detta är nödvändigt för att bevara livet på jorden.

Ekonomen Ruslan Grinberg besökte den tidigare sovjetiska ledaren på sjukhuset den 30 juni och rapporterade sina fynd till tidningen Zvezda.Den tidigare Sovjetunionens ledare Mikhail Gorbatjov har gått bort vid 91 års ålder. Under de senaste åren har han kämpat med sin hälsa och gjort flera resor till sjukhuset. Den ryske statsman som vann Nobels fredspris 1990 är avbildad av DN:s Michael Winiarski.

Över tre decennier har gått sedan Gorbatjov, den första och enda presidenten i Sovjetunionen, avgick från sitt uppdrag på juldagen 1991. När han lämnade regeringen kollapsade Sovjetunionen. Vad Vladimir Putin kallade “århundradets värsta geopolitiska olycka” ett drygt decennium senare. Vi kan räkna på en hand antalet politiker som har förändrat mänsklighetens historia under det senaste århundradet, men Mikhail Gorbatjov är bland dem.

Den 25 december 1991 förklarade han formellt för världen att han avgick som Sovjetunionens första och sista president. På kvällen samma dag togs den röda sovjetiska flaggan ner och ersattes av den ryska trikoloren på toppen av Kreml.

Gorbatjov hamnade i ett hörn och kunde inte backa. Efter månader av överdrift upphörde det sovjetiska kommunistpartiet att existera i augusti 1991, när en fraktion av hårda stalinister i partiledningen försökte avsätta Gorbatjov i en statskupp.

Ingenting fanns kvar av den statliga strukturen han hade kämpat så hårt för att förändra, och nu var det för sent. Sovjetunionen “upphörde att existera som en geopolitisk verklighet” några veckor tidigare, när presidenterna för de sovjetiska delrepublikerna Ukraina, Vitryssland och Ryssland träffades i

Gorbatjov blev alltså helt förblindad av Rysslands nuvarande ledare Boris Jeltsin och hans två medarbetare. Den ovanliga politiska karriären för bondsonen, som då var 60 år, tog slut.Han hade blivit en västerländsk ledare under sina sex år vid makten genom att införa reformer under fanorna “glasnost” (öppenhet) och “perestrojka” (omstrukturering).

Han satte stopp för det sovjetiska kriget i Afghanistan, gjorde motstånd mot att krossa östeuropeiska länders frihetsambitioner, undertecknade flera nedrustningsavtal med USA och hjälpte till att minska spänningarna under det kalla kriget tillsammans med Ronald Reagan och George H.W. Buske.

Gorbatjov Död
Gorbatjov Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!