Greg Duplantis Grekland

Sprid kärleken
Greg Duplantis Grekland
Greg Duplantis Grekland

Greg Duplantis Grekland – Känd som “Mondo”, Armand Gustav “Mondo” Duplantis (född 10 november 1999) är en svensk-amerikansk stavhoppare som innehar världsrekordet med ett volt på 6,21 meter (20 fot, 4 tum och 1 halv tum). Han är också regerande olympisk mästare och världsmästare.

Som 15-åring vann Duplantis stavhoppstävlingen vid ungdoms-VM 2015 och satte flera världsrekord i åldersgrupperna i processen. Han satte ett nytt världsrekord för under 20-talet genom att klara 6,05 meter (19 fot, 10 tum) för att vinna guld vid EM 2018 och slutade på andra plats vid 2019 års världsmästerskap.

Utöver sina EM inomhusmästerskap 2021 och 2021 Diamond League-titlar har Duplantis även uppnått mästerskapsbästa vid båda evenemangen. Guld vid olympiska sommarspelen i Tokyo, 2021. Han vann både världsmästerskapet i friidrott 2022 och världsmästerskapet i friidrott 2022 det året.

Duplantis vann utmärkelsen 2020 för bästa manliga idrottare i världen av World Athletics Federation.Greg Duplantis, Duplantis amerikanska far, är en före detta stavhoppare med ett personbästa på 5,80 m (19 fot 12 tum) och hans svenska mamma, Helena (född Hedlund), är en före detta sjuidrottare och volleybollspelare.

Båda hans äldre bröder, Andreas och Antoine, samt hans yngre syster, Johanna, gjorde idrottskarriärer. Andreas tävlade för Sverige i 2009 och 2012 års världsmästerskap för ungdomar och juniorer i stavhopp, medan Antoine övergav stavhopp för baseboll på gymnasiet och är nu tidernas hitledare för Louisiana State University Tigers.

Duplantis, som är uppvuxen i en engelsktalande miljö, tog upp en hyfsad nivå i svenskan.Duplantis mamma uppmuntrade honom att ta lektioner över Skype för att stärka hans flyt, och 2020 trodde han att han hade gjort betydande framsteg i att förstå inhemskt och snabbare tal. Samtidigt uppgav hans mamma att han trots Duplantis ovilja att prata svenska inför andra var ganska nöjd med att göra det när ingen tittade.

Efter OS 2021 hade hans svenska utvecklats till den grad att han kände sig säker på att genomföra hela intervjuer på språket.Duplantis har tidigare klagat på att den höga nivån på engelska förmågor i Sverige har gjort det bekvämare för modersmålstalare att prata engelska med honom snarare än svenska.

Duplantis var lättad över att den svenska allmänheten hade välkomnat och stöttat honom efter att han vann Jerringpriset som den populäraste idrottaren i Sverige 2020.Under samma OS förklarade Duplantis att han kände en stark koppling till både Sverige och Lafayette på grund av sin brors fantastiska erfarenheter av att representera Sverige på ung nivå och hans kärlek till Sverige som barn.

För att dra fördel av de optimala träningsförhållandena på varje plats tillbringar Duplantis vanligtvis vintrarna i Louisiana och somrarna i Uppsala, Sverige. Med tanke på att Duplantis mamma, Helena, växte upp med att tala Avesta, reste den lokala regeringen en stavhoppsstång bredvid det enorma dalahästmonumentet för att fira Duplantis världsrekordhöjd. Denna nyhet fick Duplantis att “bryta ihop i tårar” vid insikten om hur betydande hans prestation var.

Vid en mogen ålder av tre försökte Duplantis stavhopp på bakgården till hans familjs hem i Lafayette, Louisiana, och han tog snabbt till sporten och utmärkte sig i det, och blev så småningom den yngsta personen i historien att sätta ett världsrekord i sin åldersgrupp.

Vid 10 års ålder slog Duplantis hopp på 3,86 meter (12 fot, 8 tum) också världsrekordet för åldersgruppen.Från och med juli 2015 var han störst i världen i alla ålderskategorier från sju till tolv. Men hans rekord för en ålder av tretton hade slagits så sent som i maj samma år.

Greg Duplantis Grekland

Duplantis mottog Gatorade Louisiana Boys Atlete of the Year 2015, efter att ha slagit flera nationella förstaårsrekord både inomhus och utomhus under sitt första år på Lafayette High School.Vid ungdoms-VM 2015 i Cali, Colombia, tävlade Duplantis för Sverige för första gången och vann guld på countback med ett första försök på 5,30 m (17 fot 4+12 tum), vilket förbättrade sitt personbästa med två centimeter.

Duplantis blev den första gymnasieidrottaren i historien att volta 18 fot inomhus när han den 6 februari 2016, på ett gymnasiemöte i Baton Rouge, klarade 5,49 m (18 fot 0 tum), vilket satte en ny världsbästa ålder för 16 år.

Inom en vecka förmörkades Duplantis världsrekord av den grekiske atleten Emmanouil Karalis, som är i samma ålder som Duplantis och som välvde 5,53 m (18 fot 1+12 tum).

Greg Duplantis Grekland
Greg Duplantis Grekland

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!