När Är Björn Skifs Född

Sprid kärleken
När Är Björn Skifs Född
När Är Björn Skifs Född

När Är Björn Skifs Född – Björn (Nils Olof) Skifs kom till världen den 20 april 1947, och han var från ung ålder utsatt för musik. Som barn under uppväxten i Vansbro, Dalarna, gick Björn till teatern tack vare inflytande från sin far, Anders, en revyproducent. Han var också en talangfull trumpetare som vid 12 års ålder började uppträda under artistnamnet Rock-Nalle och sätta upp sina egna shower.

Det var i deras hemstad Vansbro som bandet Slam Creepers skapades 1962; 1966 hade de vunnit en popbandstävling anordnad av Sveriges Radio. Övriga medlemmar var Lollo Svenssom, Kent Igelström, Lars Christians och Keneth Windahl och Björn skötte sång och orgel.

1967 släppte bandet sitt debutalbum, Bubbles, och deras första hit, “Go on home sweetie.” Deras största hit var låten “It’s Saturday”. Bandet splittrades 1969 efter att ha släppt sitt sista album och turnerat över norra USA och England.

Efter Björn Skifs insats med Slam Creepers dök han med huvudet in i en solokarriär. Bland sina många spelningar sjöng han i radioprogrammet Opopoppa, men han turnerade också och uppträdde i tv och på barer. Bland personerna han arbetade med var Eva Rydberg, Lasse Kühler och Charlie Norman. Björn växte som en kreativ individ och visade sin förmåga att upplysa och roa sin publik.

Under denna tid samarbetade Björn med artister som Janne Schaffer, Mike Watson och Claes af Geijerstam samtidigt som han frontade ett antal olika pop- och rockensembler.Blblus, döpt efter Björns debutalbum, var bandet han grundade 1972. Den 6 april gick deras genombrottshit “Hooked on a feeling” till etta på den amerikanska billboardlistan, vilket markerade början på deras meteoriska uppgång till berömmelse. Blue Swede var det första svenska bandet som blev en mainstreamsuccé i USA.

Det har felaktigt antytts att låtens framgång kan spåras tillbaka till det faktum att “Hooked on a felling” var en av få skivor som överlevde en brand som förstörde arkiven för en av USA:s största radiostationer. Ingen aning om det är så.Detta band tävlade 1975 med låten “Michelangelo” och placerade sig på femte plats.

Björn Bl slutade med blusen och började satsa på en solokarriär igen 1976. Skivor med deras samarbeten, inklusive “Michelangelo”, “Härligt, Härligt”, “It Always Gets Worse Before the Night” och “In the Dark with You”, gavs ut under Bengt Palmers produktionskredit. 1978 triumferade Björn på Svenska Melodifestivalen och 1979 var han redo att bilda ett nytt band, Zkiffz. Lasse Wellander, Chino Mariano, Mike Watson och Peter “Milan” Milefors var de fyra individerna som utgjorde gruppen.

Björn gick återigen skilda vägar efter att gruppens enda album publicerats. På 1980-talet hade han anmärkningsvärda framgångar med handel på Hamburgs börs. Musikalen “Spok!” skrevs av Hanan, Bengt Palmers och Bosse Carlgren. Föreställningen gick på Maximteatern i två år, från 1981 till 1983.

Björn var intresserad av science fiction och blev tillfrågad 1987 för att skriva ett manus. Som ett resultat kunde “Strul”, en actionkomedi, locka över en miljon tittare till teatrar. Uppföljningsfilmen, “Joker” från 1990-talet var likaså en ekonomisk framgång.

När Är Björn Skifs Född

Badrocken i frotté var också ett populärt tillskott. Björns ambition blev verklighet när han och andra svenska musiker och artister började träffas varje sommar på land för att samarbeta och uppträda. Under de kommande sju åren skulle Badrock återvända, och Björn skulle samarbeta med i stort sett alla betydande svenska artister.

Björn medverkade i musikalen I hetaste laget” på Cirkus i Stockholm 1992 till 1995, och sedan igen i “killar och dockor” på Oscarsteatern i Stockholm 1998 till 1999. Efter deras framgångsrika turné, som avslutades 2002 på China Theatre, publicerade de albumet “Back on track” 2000, som innehöll ett samarbete med Douglas Carr. Ett annat album, med titeln “Ingen Anan”, släpptes på resande fot.

Hll om mitt hjärta, en låt med på albumet, blev en fantastisk succé. Under 142 sammanhängande veckor låg den högt på Svensktoppen. Björn och hans fru Pernilla övervakade produktionen av “Speldosa – ett musikaliskt Vasalopp” De satte upp en show i Dalarna, Sverige, tillsammans med ett gäng andra musiker, och spelade en lustigt eklektisk blandning av rock, folkmusik och komedi.

När Är Björn Skifs Född

Trots sin popularitet ställdes “Björn Skifs konsert” på Cikrus till sist in för att ge plats åt sin efterträdare. När den flyttades till Göteborgs Eriksbergsteatern spelade den återigen för utsålda publik och bedömdes som en succé.

“Decennier – music from another time” släpptes hösten 2005. Den blev guld på en vecka och har sålt i över 100 000 exemplar på grund av sin samling av populära svenska sånger från 1930-talet till 1960-talet. (två platinacertifieringar) och Björn tog hem en Grammis för sina insatser också.

Våren 2007 var Dalhalla ett av anhalterna för Björns turné “fyra decennier med Björn”, som bjöd på en 20-manna orkester.Senare under 2007 publicerade de ett album som heter i2i (öga mot öga), som var rockigare än deras tidigare insatser men som fortfarande hade några långsammare låtar.
Du kan läsa Björns biografi på hans egen hemsida (www.skifs.se).Information inhämtad från många resurser på nätet, som Wikipedia, Bonniers Rocklexikon, Björns hemsida m.

När Är Björn Skifs Född
När Är Björn Skifs Född

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!