Peter Englund Familj

Sprid kärleken
Peter Englund Familj
Peter Englund Familj

Peter Englund Familj – Peter Mikael Englund, svensk historiker och författare, föddes den 4 april 1957 i Boden. Den 23 maj 2002 valdes han in i Svenska Akademien och tillträdde sin tjänst den 20 december samma år, båda datum då han valdes in. Han tog över Erik Lönnroths stol nr 10.

Englund tjänstgjorde som Svenska Akademiens ständiga sekreterare från den 1 juni 2009 till den 31 maj 2015. Sara Danius ersatte honom på tjänsten. Peter Englunds pappa föddes i Boden och var då bryggeriförare.

Fadern fortsatte med att studera ingenjör och arbetade för Fortifikationsverket efteråt. Under hans barndom var hans mamma en hemmamamma som senare arbetade för brandkåren som telefonist. Niemisel är båda föräldrarnas hemstad. Han har två bröder.

Innan han tog en humanistisk examen på gymnasiet studerade Peter Englund sjuksköterska i två år och upptäckte en passion för historia. FNL och SSU var båda aktiva i hans ungdom, men han kastades ut från SSU för att ha samarbetat med trotskister i sin grupp på tidningen Offensiv, där han arbetade som redaktör. Sedan slutade han engagera sig i politiken.

Vid Uppsala universitet 1980 antogs Englund till doktorandprogrammet i historia efter avslutade studier i arkeologi och teoretisk filosofi. Först tjänstgjorde han i femton månader som artillerikadett vid Artillerikadettskolan i Jönköping och arbetade sedan för den militära underrättelsetjänsten medan han gick på högskolan.

Efter att ha avslutat sin avhandling 1989 skrev han avhandlingen Det hotade huset, som fokuserar på Sveriges politiska historia under stormakternas styre. Englund hade tidigare skrivit bästsäljaren Poltava 1988 och hade under en tid dessförinnan bidragit med historiska essäer och bokrecensioner i Expressen. Som ett resultat av ett militärhistoriskt intresse rapporterade Dagens Nyheter om konflikterna i fd Jugoslavien, Afghanistan och Irak.

Sedan dess har han skrivit mycket om militär och politisk historia, samt ämnen från 1600- och 1900-talen. I oktober i år släppte han I Remember, ett “minnesexperiment” baserat på hans egna erfarenheter.

Dramatiska institutets narratologiska institution hade Peter Englund som professor från 2001 till 2006. Fredrik Lindströms serie Världens modernaste land, om svensk historia och identitet, ingick honom som sakkunnig assistent 2006–2007.

Holowczyn: Battle of the Moscow Road (1980)och Peter the Great (1983)är två av Englunds historiska konfliktspel.Som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien 2001 utsågs Englund till Svenska Akademien 2002, efter Erik Lönnroth. Från juni 2009 till maj 2015 var han Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Hans beslut att lämna Svenska Akademien i april 2018 avslöjades den 6 april 2018, men den 10 januari 2019 förklarade Englund sin avsikt att återgå till sina arbetsuppgifter vid akademin.

Englund är en välkänd författare som specialiserat sig på historien om Sveriges tid som stormakt. Engelund började arbeta på en planerad trilogi som skulle täcka eran mellan trettioåriga kriget och dess slut.

Först, Ofredsr, utkom 1993 och har undertiteln Om den svenska stormaktstiden und ett man I dess mitt p det. Erik Dahlbergh, en 1600-talssvensk som kom från en ödmjuk början, är individen som står för huvuddelen av berättelsen.

Peter Englund Familj

The Invincible, den andra delen av sviten om stormaktseran, släpptes 2000 och fokuserar på Karl X Gustavs ofta ignorerade roll i Sveriges historia efter Stortyska kriget. Allt handlar om drottning Kristina i filmen The Silver Mask från 2006.

Tillsammans med Ramonas TV-seriemanus är Englund författare till flera böcker, inklusive Letters from Ground Zero (1996), History of Silence och andra essäer (2003) och Mirror Scenes (2006). (2002).

Stridens skönhet och sorg, släppt 2008 av Englund, tar ett mikrohistoriskt och dynamiskt perspektiv på första världskriget. Sedan dess har den följts av ett antal filmer som skildrar andra världskriget. Den semi-självbiografiska romanen Jag minns släpptes 2016.

Kritiker har attackerat Peter Englund för hans forskning om till exempel Ofredsr och The Invincible. “Författaren gör många fel och boken definieras av en bristande noggrannhet, även om det är meningslöst att detaljera alla brister”, sa den brittiske specialisten i 1600-talshistoria Robert I. Frost från polsk historia. På liknande sätt återger eller korrigerar Peter Johnssons bok Polen I Historien ett antal påståenden i dessa verk som är nationalistiskt orienterade.

Peter Englund Familj
Peter Englund Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!