Rikard Wolff Död

Sprid kärleken
Rikard Wolff Död
Rikard Wolff Död

Rikard Wolff Död – Jan Rikard Wolff (8 april 1958 – 17 november 2017) var en svensk skådespelare, sångare och låtskrivare. A Chorus Line på GöteborgsOperan; I väntan på Godot på Kungliga Dramatiska Teatern; House of Angels och dess uppföljare; och A Chorus Line vid Kungliga Dramatiska Teatern För sina bidrag till fransk musik utsågs han till Riddare av Hederslegionen.

En Grammis, Svenska Akademiens teaterpris 2017, och en kunglig medalj för hans insats som skådespelare hade alla delats ut till honom.I Farsta är Wolff född och uppvuxen i Gubbängen innan han som tioåring flyttade till Karlstad.

1978 skrev han in sig i Skara skolscen för att studera skådespeleri och strax därefter började han arbeta professionellt på Södertälje teatersällskap Vgspel. Don Carlos, Friedrich Schillers pjäs, var hans huvudroll på Teater Aurora från 1980 till 1982. Fransk chanson var hans inspiration, och han uppträdde med flera framgångsrika sångrepertoarer som inkluderade Édith Piaf, Jacques Brel och Barbara.

Han studerade vid Mimarakademin i Malmö mellan 1984 och 1987, där han träffade och började arbeta med regissören Rickard Günther, vilket resulterade i att han spelade Mefisto i en uppsättning av pjäsen.

Han jobbade med Suzanne Osten i Affären Danton medan han fortfarande gick i skolan och medverkade i Ostens regidebut, Dödlig film, som hon själv regisserade. När han spelade poeten Paul Andersson i tv-serien Apelsinmannen 1990, markerade det början på en ny era för honom i Sverige.

I den svenska dubben av Lejonkungen porträtterade han Scar.Bland hans andra krediter finns filmerna House of Angels och båda dess uppföljare.Förutom att spela i pjäser som Midsommarnatts Dröm (en svensk bearbetning av En midsommarnattsdröm) och soloakter som Chanson Suicide och musikturnéer, hade Wolff också uppträtt på scen.

Posken pymnen och Du fr me (om jeg fr du) var två av hans album.Med låten “En förlorad sommar”, skriven av Tomas Andersson Wij, gick han in i Melodifestivalen 2013 i ett försök att representera Sverige i Eurovision Song Contest.Semifinal 2 i tävlingen ägde rum den 9 februari 2013 och han kom på sjua, utan att ta sig till nästa omgång.

Rikard Wolff Död: November 17, 2017

När Waiting for Godot öppnade på Dramaten 1990, Hamlet öppnade på stgötateatern 1995, A Chorus Line debuterade 2002 på GöteborgsOperan och 2006 medverkade han i Richard III på Riksteatern, samt höll en talkback i en uppsättning av Colin Nutleys Cabaret på Stockholms stadsteater.

Genom åren skrev och framförde han sina egna låtar och spelade in flera album, och 2001 vann han en Grammis-pris för “Allra störst är kärleken”.Wolff framförde en av sina mest populära sånger, “Pojken p mnen”, vid invigningen av Friends Arena i Stockholm.

Hans sista arbete som skådespelare var att spela Dr Ruben i 24 avsnitt av Sveriges Televisions julkalender med titeln Jakten på tidskristallen, som ska visas i december 2017. Wolff belönades med en Grammis 2001 för sitt album My All-Time Favorite Karlek.

Litteris et Artibus tilldelades honom 2011 för sitt arbete som skådespelare.Hedersriddare av hederslegionen: Frankrikes president Francois Hollande tilldelade honom denna ära i juni 2013.Svenska Akademiens teaterpris 2017 var en av många utmärkelser som tilldelades honom.Wolff var ute som homosexuell.

Rikard Wolff Död

Det är bara ett barn han fick med Stina Gardell. Hon är syster till den svenske romanförfattaren och dramatikern Jonas Gardell och manusförfattaren och komikern Mattias Gardell.Wolff, som hade alfa-1-antitrypsinbrist sedan 1988, dog den 17 november 2017, 59 år gammal.

Rikard Wolff låg på sjukhus i flera månader på grund av lungemfysem och kolförgiftning.Utöver sina roller i filmer som nglagrd och Apelsinmannen var Rikard Wolff också rösten till Scar i Lejonkungen, vilket gjorde honom till en av Sveriges mest populära skådespelare. Tillsammans med sitt arbete som en skicklig musiker och skivproducent var han välkänd som en prisbelönt scenskådespelare i över tre decennier.

Men under sina sista år drabbades Rikard Wolff av en mängd hälsoproblem, inklusive kolmonoxidförgiftning och emfysem. Enligt Rikard Wolff, som nyligen dök upp i podcasten Tankar med med Daniel Redgert, går hans emfysemrelaterade problem tillbaka till hans ungdom och förvärrades av hans livstid av rökning.

På grund av en ärftlig lungsjukdom som jag har haft sedan födseln är allt detta möjligt. Det är också på hans bror. Båda hans njurar har transplanterats. Mina lungor är i dålig form och jag kan inte andas bra. Men jag har försummat mitt eget välbefinnande. “

Jag har rökt och druckit, och jag har njutit av att vara uppe sent och inte sova och prata skit med folk förrän klockan sju på morgonen,” erkände Wolff i podcasten och noterade att han var i konstant kontakt med medicinsk personal.

Rikard Wolff Död
Rikard Wolff Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!