Sven Melanders Familj

Sprid kärleken
Sven Melanders Familj
Sven Melanders Familj

Sven Melanders Familj – Sven Alarik Melander var en svensk journalist, komiker, tv-värd och skådespelare som dog den 31 mars 2022, 70 år gammal. För SVT var han värd för flera shower, spelade huvudrollen i filmer och var med som värd för Melodifestivalen 1994. Hans föräldrar, Alrik Melander (1907–1977) och Alice Melander (f. Mattsson; 1911–1986), uppfostrade honom i Malmö, Sverige.

Melander var medlem i 1965 års SDS-Pucken mästare Malmö FF ishockeylag.Staffan Tapper och Roy Andersson, två framtida landslagsfotbollsspelare, var bland hans lagkamrater. Han blev vän med Björn Afzelius, musiker, under gymnasietiden. Lille Mats, ett hootenanny-band med Melander och Afzelius, bildades 1967.

Efter avlagd ingenjörsexamen bestämde sig Melander för att göra en karriär inom journalistiken och skrev in sig på Göteborgs Journalisthögskola.Ett år efter examen från Malmö Konstfack 1971 fick Melander ett vikariat på tidningen Expressen.

Aftonbladet anställde honom på heltid efter att han avslutat sin praktik där.Han arbetade också för Radio Stockholm och spelade i sin första stora filmroll samtidigt som han arbetade på tidningarna.När Melander medverkade i Lasse bergs film Sällkappsresan 1980 etablerade han sig som komiker och underhållare. Både Häpnadsväktarna (1981) och Vitsuellt (1982) skrevs av Melander och ke Cato.

1982 till 1984 var han värd för SVT:s underhållnings- och humorprogram Nöjesmaskinen, tillsammans med Stina Lundberg Dabrowski.I showen Nöjesmasakern med Gösta Engström, Jon Skolmen och ke Cato framförde Melander några av sina mest kända komedisketcher, bland annat “Werner och Werner” och “Trollet Rulle.”.

Melander var SVT:s vd för underhållningsprogram 1986-1989.Tack för kaffet var titeln på hans andra komedi och varieté för SVT, som sändes 1991.Melander och Kattis Ahlström var värdar för Melodifestivalen 1994.

Melander var tidigare programledare för SVT:s Upp till bevis och TV4:s Vinnare, som båda fokuserade på hästkapplöpning.På Kristallen-galan 2019 fick han pris för sitt arbete inom tv. Stjärnorna p slottet bjöd in honom att berätta sin livshistoria 2018.

2021 medverkade han i den första säsongen av Masked Singer Sverige på TV4, där han sjöng ledmotivet.Malmös Tobaksbolaget 1991 hade Melander och ke Cato i rollistan.

På Palladium i Malmö framträdde han tillsammans med Eva Rydberg i Allo Allo Emliga armén och Lilla fransyskan.Dessutom medverkade han i Eva Rydbergs Hemvärnets glada dagar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, Sverige, år 2005.

Han medverkade i Halmstads uppsättning av Little Shop of Horrors från 2007 till 2008. Dessutom medverkade han i revyn Tv bröder emellan som en av artisterna.På Nöjesteatern i Malmö och Chinateatern i Stockholm gjorde Melander om sin roll som Berra för musikalversionen av Sällskapsresan 2016.

Sven Melanders Familj

Ray Cooneys revyer Kuta och kör, Hotellliggaren och Det stannar i familjen översattes alla av honom.Sven Alarik Melander var en svensk journalist, programledare, komiker och skådespelare som föddes den 30 oktober 1947 i Malmös Sankt Johannes församling och dog den 31 mars 2022 i Stockholms Hägerstensdistrikt.

På film, tv och scen var han mest känd för sina roller som galna karaktärer, som Berra i filmen Sällskapsresan och trollet Rulle i tv-serien Nöjesmassakern och Steve med Lloyd i Tack för kaffet. Som programledare för Snacka om nyheter från 2000 till 2003 var Melander 1986-1989 även ansvarig för Kanal 1:s underhållningsavdelning.

Melander växte upp i Malmö, där han delade lägenhet med sin storebror Alrik Melander (1907–1977) och hustrun Alice, född Mattsson (1911–1986). Siffran sex är ett exempel på detta. Roy Andersson och Staffan Tapper var också medlemmar i Malmö FF hockeylag som vann SDS-puckungdomstävlingen 1965.

Under gymnasietiden träffade Melander Björn Afzelius.Lille Mats, där även Mats berg, Kent Nilsson och Lasse Wahlund ingick, bildades 1967.Ursprungligen studerade Melander civilingenjör. Våren 1969 skrev han in sig vid Journalisthögskolan i Göteborg för att efter avlagd teknisk examen göra en karriär inom journalistiken.

Melander praktikerade på Expressen i Malmö sommaren 1970 och anställdes som tillfällig reporter där i januari 1971 efter avslutade studier i journalistik.Hans tillfälliga anställning på tidningen upphörde till följd av spänningar mellan redaktionerna i Malmö och Stockholm, där tidningen hade sin bas.

Melanders chef hade dock kopplingar på Aftonbladet i Stockholm och Melander kunde få ett sommarjobb som övergick i en heltidstjänst efter sommaren. Han arbetade på Aftonbladet från 1972 till 1978 och 1980 till 1985 totalt Ett år som.

Sven Melanders Familj
Sven Melanders Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!