Terje Reuter

Sprid kärleken
Terje Reuter
Terje Reuter

Terje Reuter – OSLO Statsminister Erna Solberg meddelade vid en presskonferens på tisdagen att Norge kommer att vidta ett antal åtgärder för att hjälpa företag som flygbolag och hotell som har drabbats hårt av coronavirusutbrottet.

Några av de mest muCarved instrumenten, som horn och trummor, är helt gjorda av is, medan andra, som harpor, har en iskropp med metallsträngar fästa. Isungset samarbetar med den amerikanske isskulptören Bill Covitz, som reser till musikscener över hela världen för att skapa instrument av det frusna materialet.

Tim Linhart, en annan amerikansk konstnär, blev känd i Europa för sina isinstrument efter att ha fokuserat på snöskulpturer i USA. Från Luleå, Sverige till de italienska alperna, har han byggt 19 isorkestrar och 11 spelställen för ismusik i igloostil under 36 år.

Linhart skapar nästan perfekt stämda instrument som fioler genom att analysera och blanda ingredienser som skapad klar is och kolsyrat vatten, plus krossad fjällsnö. Det han beskriver är vad han kallar “icemanship”. Han tillbringade många år som isskulptör, under vilken tid han lärde sig mediets för- och nackdelar i form av struktur. “

När du når brytpunkten mellan strängens töjning och tjockleken på materialet, just där händer musik på riktigt,” förklarar Linhart, som fulländade sin skicklighet genom försök och misstag och några exploderande instrument.

Tidigare från USA bor han nu i Italien, där han konstruerar isorkestrar som spelar allt från rock till klassisk musik i en igloo-teater på toppen av Presena-glaciären vid skidorten Pontedilegno-Tonale nordost om Milano.Hon noterade, utan att ge några detaljer, att planerna skulle syfta till att säkerställa rättvis behandling av företag för att undvika att bryta mot restriktioner för statligt stöd.

Terje Reuter

Terje Isungset, en av Europas mest framgångsrika och innovativa artister, har skapat ett otroligt initiativ för att fira 20 år av ismusik genom att förena musiker med en historia av att uppträda i Arktis.Terjes innovativa isinstrument och Skandinaviens främsta jazzmusiker går med inuit, samer och sibiriska sångare för att lyfta fram antika civilisationers långvariga kärlek till naturen via sång.

Inuiternas halssångare Akinisie Sivuarapik och Amaly Sallualuk, den svenska kontrabasisten Viktor Reuter, och Tuvans halssångare och medlem i det berömda bandet Huun Huur Tu, Radik Tyulyush, avrundar lineupen.Terje Isungset, slagverkare, slår sig ner med violinisten och miljöaktivisten Anneka Sutcliffe för att diskutera inspirationen till hans ismusikprojekt.

Missa inte evenemangets engagerande samtal efter visningen, som kommer att äga rum efter evenemanget runt 21.00. och är öppen för alla som köpt en biljett till huvudföreställningen. De som är intresserade av att närvara kan boka biljetter till evenemanget vid köptillfället.

Du skulle missta dig om du trodde att detta ämne var iskallt och grymt. Det är ett resonant, personligt och utsökt vackert ljuduniversum som fängslar även när det kringgår varje antydan om nyhet. Bara ordet “avslappnad” leder till snoozes. BBC musik.

Tillverkad i Storbritannien av Sound UK. Finansiering från Arts Council of England. Bräckliga explosioner som låter som cymbaler. Ljudet är djupt och ihåligt, som metalltrummor. Det här är bara några av de oväntade ljud som den sibiriska slagverksgruppen Ethnobeat gjorde från isen i den ryska Bajkalsjön i en populär video från 2012.

Men i åratal hade Norge och Sveriges arktiska nätter varit fyllda med sådana kusliga låtar. Terje Isungset, en norsk kompositör och trummis, gav den första konserten med ismusik i ett fruset vattenfall i Lillehammer år 2000.

Isungset lanserade den årliga Ice Music Festival Norge sex år senare, och lockade intresserade resenärer som är redo att riskera minusgrader för att uppleva denna ovanliga metod att engagera sig i naturen via musik. (Vinterevenemanget ställdes in i år på grund av epidemin, men han planerar att webbsända en konsert den 14 mars.)

Isungsets utflykt till isen var ett naturligt steg från hans tidigare utforskande av naturliga komponenter som sten och trä i hans musikaliska kompositioner. Han förklarar att, i motsats till det isiga ljudet av bruten is under fötterna, är det rena ljudet av att spela på orörd is förvånansvärt varmt och behagligt.


Den sista konserten på Ice Music Festival Norway kommer att hållas i staden Finse, intill glaciären Hardangerjkulen, i februari 2020.Isungset har släppt åtta album på sitt eget All Ice Records-bolag och uppträtt på hundratals ismusikkonserter, inklusive 2017 års Nobelbankett.

För honom är den här typen av målning ett kall. Frågan uppstår då, vad är egentligen “ismusik.Människor gör musik med antingen naturligt förekommande is- eller konstgjorda isinstrument. Även om många av instrumenten som används är vardagliga, sätter ismusik utomhuslivet i centrum, vilket för med sig ett element av överraskning på många fronter. Det faktum att varken instrumentets skapelse eller framförande är helt förutsägbart bidrar till konstformens tjusning.

Terje Reuter
Terje Reuter

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!