Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom

Sprid kärleken
Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom
Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom

Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom – Kristina Lugn, romanförfattare, har gått bort. På lördagen upptäcktes akademiledamoten i sin bostad. Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm sa till SvD att hon var “helt exceptionell” och “ojämförlig” som person och författare. Kristina Lugns kropp upptäcktes i hennes bostad i lördags.

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg berättar att han visste att något var fel när han inte kunde komma i kontakt med sin vän. Under ett antal år upprätthöll vi en nästan daglig e-postkonversation. Efter några dagars tystnad blev Per Wästberg orolig och ringde kvinnans dotter, som gick för att kontrollera henne och upptäckte hennes mamma död.

Kristina Lugn beskrivs som författarens bästa vän och en person han kommer att sakna mycket. Utöver mejlbyten brukade Per Wästberg och Kristina Lugn dela på scones och te med jämna mellanrum. Hennes ordlek, bistra humor och betydande litterära inverkan gjorde intryck på honom.

Hon var utomordentligt skicklig på att bevinga den och hålla sig i rörelse. Så mycket meningslöst strövande i både ord och den verkliga världen. Under våra veckovisa torsdagsmöten frågade jag henne alltid om den senaste tragedin hon hade utstått. Efter att ha blivit rånad på en Gamla Stan-bro, tappat sin nyckel och blivit instängd i en hiss, hade hennes dag varit särskilt dålig.

Hon var så upptagen att hon hela tiden tappade koll på vad hon behövde göra. Hon tog sig dock över hindren och lyckades. Per Wästberg jämför henne med en otröstlig unge som genom att böja sig och ta tag i verkligheten gjorde den till sin egen. Jag står dig i högsta grad i tacksamhet. Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, säger att han bara fick veta om poetens död.

Nyheten kom precis in. Enkelt sagt, jag är glad över möjligheten att ha träffat henne. Jag är medveten om de kamp hon har haft med sin hälsa. På grund av hela coronascenariot hävdar han att det har gått cirka två månader sedan vi senast träffades personligen på akademin. Kristina Lugn debuterade litterärt med samlingen “Om jag inte” 1972.

Sedan 1997 producerades hennes originalpjäser i hennes regi på Stockholms Teater Brunnsgatan Fyra, där hon även fungerade som konstnärlig ledare. Hon var en märklig individ och författare, utan like. Ett samtal med henne var alltid en ny spännande upplevelse. Mats Malm, som varit ständig sekreterare i Svenska Akademien sedan juni förra året efter att ha blivit invald 2018, säger att akademiledamöterna är nära och tar kontakt ofta trots att de inte känt varandra särskilt länge.

Calming to One’s Soul Historikern och författaren Peter Englund berömmer Kristina Lugn på Instagram och skriver: “Kära Kristina, ingen annan medlem kunde göra mig så glad, så upphetsad, så förvirrad, så inspirerad, så road, så förbryllad, så upplyft, så varm i mitt hjärta.” När han beskriver poetens enastående förmågor kommenterar han: “Det finns ingen jag generellt citerar så ofta som du.”

Kristina, du måste skriva dina memoarer”, skriver han, “jag har ofta och gärna suttit bredvid dig på Freden bara för att höra dina anekdoter om allt du varit med om, inte sällan underbara små absurdistiska miniatyrer. Vid Kristina Lugns död twittrade Miljöpartiets kulturminister Amanda Lind:

Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom

En av de största poeterna och dramatikerna genom tiderna. Vilken chockerande och tragisk förlust; mitt hjärta går ut till hennes familj och vänner. 2006 ersatte Kristina Lugn Lars Gyllensten som Svenska Akademiens 14:e ordförande.Rapporter om Kristina Lugns död dök upp i lördags.Det har rapporterats till Expressen, men familjen vill helst vara ifred.

Expressens kulturchef Karin Olsson tog emot beskedet med “djup sorg”, säger hon. Och hon lever vidare i hjärtat och sinnena hos de otaliga svenskar som har läst hennes poesi eller sett hennes pjäser och avgudat dem. Enligt min mening rankas hon bland Sveriges mest betydande kulturpersonligheter. 1948 trädde Kristina Lugn in i denna värld i Tierp, Uppland.

Hon blev en framträdande plats som en stor poet i Sverige. Hon tog sin magisterexamen från Uppsala universitet 1972, samma år som hennes debutdiktsamling, “Om jag inte gör det”, gavs ut. Lugn har gett ut sju andra diktvolymer genom åren. Även som dramatiker har Lugn varit mycket framgångsrik. Alla de stora svenska teatrarna producerade hennes pjäser.

Den kritikerrosade pjäsen “Tant Blomma”, med Thorsten Flinck i huvudrollen, spelades bland annat på Dramaten. Kristina Lugn tillträdde som konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm efter vännen Allan Edwalls död 1997. För att bara nämna några har Lugn vunnit Selma Lagerlöfs litteraturpris 1999, Bellmanpriset 2003 och Karamelodiktstipendiet 2014.

Hon kom till Svenska Akademien 2006 och tog över ordförandestol 14 efter Lars Gyllensten. Sara Danius, en före detta ständig sekreterare och medlem av Akademien, död vid 57 års ålder, följdes av tillkännagivandetav Lugns död med mindre än ett år. Danius lämnade akademin mitt under hösten 2017 som följde på #metoo-upptäcktena. Kristina Lugn stod på

sidan av Akademikonflikten som var mot Sara Danius och leddes av Horace Engdahl. Per Wästberg, personlig vän och akademiledamot, sörjer förlusten av en närstående. Han tycker att Kristinas sammansatta skrivstil gav oss alla en glimt av det oändliga i våra vardagliga liv. Min sista ledighet av frånvaro signatur måste komma från Prince of Darkness.

Alla kroppskultens och mediediskursens fashionabla uttryck är snärjda i hennes ordförråd, och sedan vänder hon dem på oss och släpper dem på vår isolering som landminor. I sin sista diktsamling, 2003: s “Hej, ha det bra”, säger Lugn, “jag vill inte träffa personer som har jour, jag vill inte prata med akutteamet och kristeamet.

Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom
Vad Dog Kristina Lugn Av För Sjukdom

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!